ДЛЯ РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ ДК «УКРОБОРОНПРОМ» ЗНАДОБИТЬСЯ 4-5 РОКІВ — ЧЛЕН НАГЛЯДОВОЇ РАДИ

Для того, щоб провести реструктуризацію державного концерну «Укроборонпром», Україні може знадобитися 4-5 років.

Про це під час круглого столу “Ключові аспекти реформи ОПК в Україні” в Інституті Горшеніна заявив секретар Національної інвестиційної ради, член Наглядової ради «Укроборонпрому» Давид Арахамія.

«Питання про те, в які терміни можна провести реструктуризацію «Укроборонпрому», дуже складне. Оскільки там є т. зв. «круті» активи — від 10 до 24 підприємств. Є «токсичні» активи, що знаходяться в стадії банкрутства, але ми не можемо їх довести до банкрутства через законодавчі перешкоди. І є «середні» активи, які пів року можуть бути прибутковими, і пів року — збитковими. Якби це була приватна власність, то реструктуризувати «Укроборонпром» можна було б за пару років. Якщо державна — то це 4-5 років. Але це не означає, що 4-5 років все буде так само, як зараз, а потім раптово з’явиться якийсь геніальний план. Це означає, що з першого дня будуть визначені пріоритети, визначені підприємства — «манімейкери», які потрібно розвивати і збільшувати. З іншого боку, можна зробити так, як роблять світові корпорації — створити департамент токсичних активів, визначити менеджера і реалізувати відповідну стратегію. Тому що, якщо зараз в «Укроборонпром» зайде новий директор, він фізично не зможе займатися розвитком, а буде змушений займатися проблемами, яких набагато більше, ніж можливостей для розвитку. І тоді він просто загрузне в проблемах і через три роки з’ясується, що розвитку не було», — сказав Давид Арахамія.

На думку секретаря Національної інвестиційної ради, однією з ключових проблем українського ОПК є незахищеність інтелектуальної власності і розробок наших конструкторів, через що державний сектор ОПК не має можливості розвиватися.

«Багато хто вважає, що ОПК — це «Укроборонпром», але це не так. Зараз 51% постачальників — це приватні компанії. У цій галузі дуже багато питань і «Ліга оборонних підприємств» має багато напрацювань у частині змін до законодавства та експортних питань. І наша спільна роль — створити для нової команди бачення того, як ми будемо step by step вирішувати актуальні питання, щоб приватна галузь не гальмувала, а державна галузь не програвала. Кейсів, коли на якомусь заводі всі прибуткові напрямки перебирає на себе приватна компанія, а за збиткові доводиться відповідати державній, сьогодні дуже багато. З одного боку ти бачиш за статистикою, що приватний сектор розвивається, а в підсумку з’ясовується, що це псевдо-приватний сектор, який використовує ресурси та напрацювання державного. Я вважаю, що перша проблема нашої галузі сьогодні — це повний безлад з інтелектуальною власністю держави. Все, що зараз продається за кордон, базується на наших конструкторах і їхніх напрацювання. А вони сьогодні не захищені, немає патентів. Сьогодні лунають пропозиції про створення безлічі спільних підприємств у цій галузі. Але інтелектуальна частина, яка може бути нашим внеском у спільну справу, ніяк не оцінена, і це може призвести до серйозних проблем. Вирішувати це питання потрібно так, як це робиться в усьому світі. По-перше, реєструвати, по-друге, правильно оцінювати і корпоратизувати. Робити аудит і потім говорити: ми, Україна, сторона «А», яка дає 100 мільйонів доларів у вигляді цієї розробки, і, наприклад, США, сторона «Б», які дають гроші, створюємо спільне підприємство. Тоді це буде нормальний світовий досвід», — сказав Давид Арахамія.

Поделиться публикацией