У КИТАЇ ЗВИНУВАЧУЮТЬ СПЕЦСЛУЖБИ США В СПРОБІ ВИЛУЧЕННЯ ТЕХНІЧНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ «МОТОР СІЧ» ПЕРЕД ОПЕРАЦІЄЮ

У китайській пресі обговорюється планомірна модернізація винищувача 5-го покоління J-20.

 

Як зазначає 19 січня російський topwar.ru, портал Sohu відзначає особливу зацікавленість, яку до цієї модернізації проявляє американська сторона. Нагадується, що американці на одній зі своєї авіабаз намагаються з’ясувати точні ТТХ китайських літаків нового покоління, використовуючи для цього здобуту розвідкою інформацію і перші версії своїх F-35 в якості своєрідної імітації J-20.

 

У Sohu наводиться цитата з одного з американських телеканалів, де днями обговорювалися можливості китайських винищувачів:

 

Якщо технічні перешкоди для розвитку винищувачів будуть подолані, Китай зможе виробляти вдосконалені літаки нового покоління на місцевому рівні, з використанням власних або запозичених технологій.

 

У КНР, коментуючи цю заяву відзначають, що США не вигідна поява «великого конкурента в області військового авіабудування». Тому, як стверджується, США роблять і будуть робити в подальшому різні заходи з тією метою, щоб в Китаї виникли складнощі з власною виробничою базою, наприклад, для створення новітніх авіадвигунів.

 

Як приклад в Китаї призводять спроби США перешкодити операції по купівлі двома китайськими компаніями контрольного пакета акцій українського «Мотор Січ».

 

При цьому з’являється цікава версія про те, що якщо продаж українського виробника двигунів для авіаційної техніки відбудеться, то напрацювання (креслення, дані по НДДКР, перспективні плани) можуть «не в повній мірі дійти до Китаю, в першу чергу через протидію США» . Натяк на те, що американські спецслужби вже можуть активно працювати на тому ж «Мотор сиче», щоб не дати можливості для передачі Україною всіх найважливіших напрацювань по авіадвигунів Китаю. Іншими словами, в Китаї звинувачують американські спецслужби в спробі вилучення технічної документації української компанії.

 

Раніше в КНР відзначали, що покупка «Мотор Січ» дозволить вивести китайське авіаційне двигунобудування на новий рівень.

Поделиться публикацией