УРЯД ГРЕЦІЇ СКАСУВАВ ФІНАНСУВАННЯ ПРОГРАМ ПІДТРИМКИ ТА ОБСЛУГОВУВАННЯ РАДЯНСЬКИХ ЗРАЗКІВ СИСТЕМ ППО

Уряд Греції скасував фінансування програм підтримки та обслуговування радянських зразків систем ППО, що стоять на озброєнні країни.

Таку інформацію 25 серпня ц.р. повідомив Мілітарний.

Про це стало відомо завдяки помилковій публікації секретного документу парламентом Греції.

Міністр національної оборони Греції Нікос Дендіас у секретному документі повідомив, що нових контрактів на закупівлю запчастин та послуг для зенітно-ракетних комплексів “Тор” та “Оса” не буде.

Фрагмент документу, поширеного парламентом Греції, із позицією про фінансування ремонту зенітних комплексів було опубліковано виданням Pronews:

Згідно з документом, обслуговування та ремонт російськими спеціалістами мали пройти машини зі складу зенітних комплексів “Тор-М1”, “Оса-АК”. Також “підключення” (імовірно, інтеграцію) мали пройти машини управління ЗРК 9С737 “Ранжир-М”.

Скасований контракт на обслуговування зенітних систем у наступні роки мав скласти 102 031 092 євро.

Подібне рішення може бути ознакою подальшої відмови від експлуатації цих систем та списання через неможливість експлуатації через їх технічний стан. Грецькі журналісти припускають, що комплекси через треті країни можуть бути передані Україні.

Загалом на озброєнні Греції знаходиться 21 самохідну пускову установу “Тор-M1”, які розміщені в складі Сухопутних військ та Повітряних сил.

Зенітні установки було придбано в РФ у лютому 1999 року на суму 552 млн доларів. Зокрема, контракт передбачав поставку: 21 пускової установки 9A331-1 та 368 ракет 9М331. Також в контакт входило 5 машин= управління 9С737М.

Крім неї також застосовуються 38 самохідних пускових установок “Оса”. Останні використовуються двох типів: 19 у версії “Оса-АК” та 20 модернізованих до версії “Оса-АКМ”.

Перші 12 “Оса-АК” були придбані в 1992 році у Німеччини разом з 924 ракетами 9М33М2 з максимальною дальністю 10 км.

У 1998 році були додатково закуплені ще 20 машин у Росії на суму 108 млн доларі у версії “Оса-АКМ”, а також 500 ракет 9М33М2. У квітні 2005 року Росія також безкоштовно передала Греції 7 установок “Оса-АК”.

Поделиться публикацией