УКРАЇНІ НЕОБХІДНО ЧІТКО ВИЗНАЧИТИСЯ З ПРІОРИТЕТАМИ У ЗОВНІШНІЙ ПОЛІТИЦІ

Україні необхідно чітко визначитися з пріоритетами у зовнішній політиці і грамотно вибудовувати відносини з головним стратегічним партнером.

Про це на круглому столі «Україна: статус основного союзника США. Можливості для військово-технічного співробітництва та розвитку оборонного потенціалу» заявив член правління Українського інституту досліджень безпеки, голова Ради волонтерів при Міністерстві оборони України Олексій Грідін.

За словами експерта, якщо Україна вирішила вибудовувати відносини зі США, то потрібно більше уваги приділяти цьому питанню.

«На словах ми говоримо про співпрацю і партнерство зі США, але на ділі у нас раз в два-три місяці їздять делегації в Брюссель, а в США у нас не делегації було з 2016 року», – зазначає Грідін.

Після чіткого визначення з партнером, нам треба грамотно підходити до вибудовування відносин з ним. Так, ефективному співробітництву зі США сьогодні заважають кадрові питання та відсутність чітких програм від України, говорить експерт.

«Перше – це кадрові питання. Протягом п’яти років американські влади давали сигнали про зміни у військовому керівництві України людей, які відповідають за військово-технічну допомогу. Але ці люди досі продовжують цим справою займатися, і ніякі рішення не прийняті. Американська сторона не працює з тими людьми, яких вона не хоче бачити. І тут не може бути ефективності. Така ж ситуація і зараз: є люди, які не сприймаються американської стороною. Це питання має бути вирішене, якщо ми хочемо розвивати стратегічне розвиток зі США. Друге – це відсутність цільових проектів і цільових програма. Вся допомога, яка формується щорічно Україні, за словами самої ж американської сторони, є неефективною. Проблема в тому, що у нас немає стратегії, це заздалегідь це не готується. Вони чекають від нас консолідованої делегації з конкретною програмою – що ми хочемо, ми хочемо і як ми хочемо», – додає Грідін.

До того ж, на думку експерта, в Україні необхідно сьогодні працювати над посиленням оборонного потенціалу і вибудовувати партнерські відносини зі США.

Поделиться публикацией