УКРАЇНА ОТРИМАЄ ATACMS. БАЙДЕН ДАВ ОБІЦЯНКУ ЗЕЛЕНСЬКОМУ – NBC NEWS

Сполучені Штати Америки планують вперше передати українським військам невелику кількість далекобійних ракет ATACMS для протистояння вторгненню РФ. Про це лідер США Джо Байден сказав президенту України Володимиру Зеленському, пише NBC News з посиланням на трьох американських посадовців і одного представника Конгресу, знайомих з дискусіями.

Співрозмовники не уточнили, коли саме наша держава може отримати озброєння чи коли Вашингтон офіційно оголосить про розширення допомоги Києву.

Водночас, за словами неназваного джерела з Конгресу, у США досі вирішують, якого типу ракети відправити Україні та в якій кількості. У повідомленні зазначили, що раніше представники американського Міноборони вказували на обмеженість запасів надлишкових ATACMS для передачі нашій країні. Деякі чиновники виступали проти надання такої зброї через побоювання ескалації війни Росії проти України.

Раніше координатор Ради національної безпеки Білого дому зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі натякнув на можливу передачу Україні систем ATACMS у майбутньому. Ще 20 вересня, до зустрічі Зеленського і Байдена, повідомлялося, що США не планують найближчим часом надавати Україні оперативно-тактичні ракетні комплекси великої дальності ATACMS.

Як відомо, Зеленський сказав американським сенаторам під час візиту в США: «Якщо ми не отримаємо допомогу, ми програємо війну».

Поделиться публикацией