УКРАЇНА ОТРИМАЄ МОБІЛЬНІ ЗЕНІТНІ СИСТЕМИ ЗА РАХУНОК НІДЕРЛАНДІВ

Нідерланди заплатять за виробництво мобільних зенітних систем для протиповітряної оборони України.

Про це повідомив Мілітарний, посилаючись на České noviny (ČTK).

Ці комплекси ППО можуть бути особливо корисними у боротьбі з іранськими дронами-камікадзе, які використовує Росія.

Крім того, Нідерланди закуплять необхідні боєприпаси для цих систем у чеських оборонних компаній.

Нідерланди заплатять за сто таких мобільних зенітних комплексів, повідомив директор Агентства міжурядового оборонного співробітництва (AMOS) Алеш Витечка.

Судячи з повідомлень у ЗМІ, йдеться про мобільний зенітний комплекс Viktor від компанії Excalibur Army. У рамках ініціативи «Подарунок Путіну» чеські волонтери збирали кошти на 15 таких установок для ЗСУ.

Комплекс встановлюють на пікапи марки Toyota з кабіною екіпажу спереду та вантажним відсіком ззаду.

На машину монтують спарену зенітну кулеметну установку калібру 14,5-мм. Боєкомплект модуля – 300 споряджених набоїв і 300 додаткових у запасі. Заявлено, що ефективна дальність стрільби становить понад 2 кілометри.

Використання шасі пікапа Toyota дає  високий рівень мобільності на дорозі та в умовах бездоріжжя.

Установка Viktor оснащена денним та нічним зенітним прицілом, а також прицілом для ведення вогню прямим наведенням по наземних цілях.

Хоча партнери і передають Україні сучасні зенітно-ракетні комплекси, однак ракети до них дорого коштують і збивати ними дешеві безпілотники іранського виробництва нераціонально. Тому після консультацій з Україною та чеською оборонною промисловістю Чехія запропонувала Нідерландам участь у проєкті виробництва і постачання в Україну зенітних комплексів Viktor. Вони можуть ефективно боротися з безпілотниками, використовуючи загальнодоступні та дешеві боєприпаси.

Контракт із чеською компанією вже підписаний, але з міркувань безпеки міністерство оборони Чехії та збройові компанії не оприлюднюють усі його подробиці.

 

Поделиться публикацией