КУРТ ВОЛКЕР РОЗПОВІВ ПЕРСПЕКТИВУ ОТРИМАННЯ УКРАЇНОЮ ДАЛЕКОБІЙНИХ РАКЕТ — З ДАЛЬНІСТЮ ДІЇ ПОНАД 300 КМ – UTS

Колишній спецпредставник Держдепартаменту США з питань України, почесний співробітник Центру аналізу європейської політики Курт Волкер в інтерв’ю Ukraine’s Technologies and Strategies зробив оцінку перспектив отримання Україною далекобійних ракет — з дальністю дії понад 300 км, зокрема ATACMS.

Частину інтерв’ю телеграм-канал Ukraine’s Technologies and Strategies оприлюднив 17 лютого:

— Думаю, що дуже велика перспектива. На даний момент ми бачимо низку кроків у цьому напрямку. Першим з яких стало рішення США надати наземні бомби малого діаметра (GLSDB – Ground-Launched Small Diameter Bomb), які збільшують майже у двічі радіус дії до 150 км. Це крок правильному напрямку. І думаю, що його буде використано як тестова перевірку. Очікуються, що отримавши ці боєприпаси, українці будуть їх використовувати належним чином, не будуть атакувати російську територію. Як ви знаєте, адміністрація Байдена не хоче, що Україна атакувала російську територію.

До речі, я вважаю, що таке обмеження взагалі не має існувати. Адже не повинно мати значення, де знаходяться військові об’єкти, з яких завдаються удари по Україні. Київ має право завдавати по них удари, включаючи територію Росії.

Однак адміністрація Байдена не хоче, що Україна атакувала Росію і тому запроваджує такі обмеження. І якщо Україна демонструє, що вона грає за цими правилами, то це збільшує шанси, що їй буде надано наступний діапазон дії ракет чи боєприпасів.

Адже Велика Британія вже надає Україні ракети великої дальності, які летять значно далі. І це також буде демонструвати, що не існує чарівної формули у 80 км чи 150 км. Нам треба спокійно надавати боєприпаси з дальністю 300 км.

Поделиться публикацией