УКРАЇНА МОЖЕ ОТРИМАТИ ТАКТИЧНІ РАКЕТИ ATACMS ІЗ КАСЕТНОЮ БЧ

Як пише Washington Post мова йде не просто про передачу ракет ATACMS, а про ракети із касетною бойовою частиною.

Про це видання повідомляє з посиланням на декількох осіб, які знайомі з процесом обговорення такого постачання. І саме передача цієї версії ATACMS вже перейшла на рівень обговорення очільників відомств після чого рішення вже має прийняти сам президент США.

Раніше NBC News також з посиланням на анонімні джерела, повідомило, що позитивне рішення вже прийнято і про нього Джо Байден проінформував Володимира Зеленського під час розмови за зачиненими дверима. Але як зазначив телеканал, тип бойової частини ще невідомий.

Видання Defense Express повідомило, що хоча оголошення про передачу цих ракет очікувалось за результатами зустрічі українського та американського президента, не треба забувати, що мова йде про вкрай заполітизовану зброю. Бо про неї говорять вже понад рік і за цей час у Вашингтоні вже перебрали безліч пояснень, чому ATACMS не передаються, починаючи від того, що це викликає ескалацію, завершуючи тим, що в армії США взагалі-то не дуже багато цих ракет, та і їх передача не на часі.

Але якщо питання «ескалації» через далекобійну зброю зняли Storm Shadow, то відповіддю на кількісне питання є саме касетні ATACMS. Бо йдеться про версії ракети М39, яка має дальність до 165 км, але 560-кг касетну бойову частину на 950 суб-елементів та М39А1 з дальністю до 300 км та 160-кг бойовою частиною на 275 суб-елементів.

Поделиться публикацией