УКРАЇНА МАЄ МОРАЛЬНЕ ПРАВО І ПОВИННА СПОДІВАТИСЯ НА ЗНАЧНО СЕРЙОЗНІШУ ПІДТРИМКУ З БОКУ США ПІД ЧАС ВІДКРИТОЇ ВІЙСЬКОВОЇ АГРЕСІЇ — СМЕШКО

На думку голови Служби безпеки України (2003-2005 рр.) Ігоря Смешка, Україна має моральне право і повинна сподіватися на значно серйознішу підтримку з боку США під час відкритої військової агресії, яку здійснює проти нашої країни один із підписантів Будапештського меморандуму.

Про це повідомив «Лівий берег» 25 вересня ц.р., посилаючись на  заяву Ігоря Смешка під час круглого столу «Військово-технічне співробітництво України з США» в Інституті Горшеніна.

«У 1996 році за нашими плечима був третій ядерний арсенал світу. 176 важких стратегічних балістичних ракет були націлені на США і гарантовано б знищили найпотужнішу державу світу в разі їх використання. У нас була мільйонна армія, стратегічні запаси озброєння, які залишив колишній СРСР на території України могли повністю озброїти другий ешелон Варшавського пакту в разі бойових дій із НАТО. Це була зброя, техніка, недоторканні запаси на багато мільйонів військовослужбовців. Унаслідок наших абсолютно безпрецедентних кроків як держави — жодна країна в світі більше не інвестувала в ядерне роззброєння і безпеку, тільки ми, — ми фактично посилили безпеку США й інвестували в їх безпеку більше, ніж будь-хто за весь час існування цієї провідної країни. На сьогодні я абсолютно впевнений, що США мають не тільки моральне зобов’язання перед Україною. Декларація про наші стратегічні відносини, зроблена в 1996 році адміністрацією президента Клінтона, має величезний потенціал для подальшого розвитку. Україна, безумовно, має моральне право і повинна сподіватися на набагато більшу підтримку з боку США для допомоги нам під час відкритої військової агресії, яку здійснює проти нашої країни один із підписантів Будапештського меморандуму», — підкреслив Ігор Смешко.

Разом з тим, Ігор Смешко вважає, що держава докладає недостатньо зусиль для розвитку військово-технічного співробітництва з США.

«Тут, як у відомому анекдоті: для того, щоб виграти в лотерею, потрібно хоча б раз у житті купити лотерейний квиток. Мені невідомо, щоб наш уряд зробив хоч одну спробу через дипломатичні канали запропонувати провести негайні консультації щодо дотримання Будапештського меморандуму. І всі аргументи про те, що хтось не сяде за стіл, — не працюють. Це той офіційний дипломатичний привід, який весь час повинен бути на порядку денному нашого МЗС. Військово-технічне співробітництво з США, безумовно, має величезний потенціал. І США, з точки зору їх національних інтересів, зацікавлені в тому, щоб виправити ситуацію, коли ми, будучи «останнім європейським романтиком», добровільно роззброїлися. Чого не сталося з нашим східним сусідом, і це в підсумку переросло з потенційної загрози в реальну», — сказав Ігор Смешко.

Поделиться публикацией