УКРАЇНА ВИЙШЛА НА НОВИЙ ЕТАП УДАРІВ ДРОНАМИ НА ТИЛУ РФ — ISW

Дронова атака по нафтопереробному заводу в Республіці Татарстан, яка відбулася 2 квітня, свідчить про новий етап у стратегії України щодо нанесення ударів по об’єктах у глибокому тилу росії. Відстань, яку подолали БПЛА, є значним переломним моментом. Західні експерти вважають, що такі атаки є необхідними. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

2 квітня українські дрони атакували потужності нафтопереробного заводу «Танеко» у місті Єлабуга, Республіка Татарстан. Підприємство розташоване на відстані понад 1200 кілометрів від кордону України з рф. За даними агентства Reuters, подібні регулярні удари українських безпілотників по російських НПЗ призвели до зупинки близько 14% всіх нафтопереробних потужностей рф.

За кілька кілометрів від міста знаходиться особлива економічна зона «Алабуга», де у вівторок також сталася дронова атака — повідомлялося, що БПЛА вибухнули на території НПЗ «Елаз-Нафтопродукт». Також відомо, що в цьому регіоні окупанти налагодили виробництво шахедів.

Як повідомила «Українська правда» з посиланням на власні джерела у ГУР МОУ та СБУ, український дальнобійний дрон влучив в установку первинної переробки нафти на НПЗ в Нижньокамську, після чого там виникла пожежа. Потужність цієї установки складала 8 млн тонн нафти, а це — 2,6% від загальної річної переробки рф на рік. Окрім того, цей завод входить в п’ятірку найбільших НПЗ рф.

Вказувалося, що НПЗ в Татарстані атакували дрони зі штучним інтелектом. Цей удар став одним з наймасштабніших по території РФ.

Поделиться публикацией