ТУРЕЧЧИНА ПОЧАЛА НАДСИЛАТИ УКРАЇНІ КАСЕТНІ БОЄПРИПАСИ — ЗМІ

Наприкінці 2022 року Туреччина почала надсилати Україні касетні боєприпаси. Перед тим Київ упродовж кількох місяців безрезультатно просив адміністрацію Байдена надати йому цей вид зброї.

Про це 11 січня ц.р. повідомив портал DT,UA, посилаючись на Foreign Policy.

Інформується, що їм про це повідомили нинішні та колишні американські та європейські чиновники, знайомі з цим рішенням. Касетні бомби є потужною, проте суперечливою зброєю для знищення російських танків і знищення військ противника.

Союзник по НАТО почав надсилати перші партії так званих покращених звичайних боєприпасів подвійного призначення (Dual-Purpose Improved Conventional Munition —DPICM) у листопаді 2022 року. Вони були виготовлені в епоху холодної війни за угодою про спільне виробництво зі Сполученими Штатами. Зброя призначена для знищення танків шляхом розриву на менші суббоєприпаси, які можуть залишатися на полі бою роками, якщо вони одразу не вибухнуть. Кожен боєприпас розкидає приблизно 88 бомб. Сполученим Штатам, відповідно до їх законодавства, заборонено експортувати DPICM.

Цей крок, який Туреччина намагалася замовчувати протягом місяців, також підкреслює жорстку політику, яку Анкара провадить упродовж всього конфлікту: підтримуючи Україну ударними безпілотниками Bayraktar TB2, які допомогли зупинити наступ Росії на Київ, і граючи дипломатичного посередника для ООН в угоді щодо експорту зерна з українських портів; закуповуючи російську зброю для себе та викликаючи гнів НАТО в цьому процесі. Наразі незрозуміло, чи використовувалася турецька зброя «земля-земля» в бою.

Поделиться публикацией