ТРАМП ПЛАНУЄ ТРАНСФОРМУВАТИ НАТО ТА СХИЛИТИ УКРАЇНУ ДО МИРНИХ ПЕРЕГОВОРІВ З РОСІЄЮ — BLOOMBERG

Дональд Трамп розглядає можливість зменшення зобов’язань перед деякими членами НАТО і підштовхування України до переговорів про припинення війни з Росією, якщо він повернеться до влади, повідомляють поінформовані джерела, пише Bloomberg.

Серед можливих кроків на другий термін союзники Трампа обговорюють, по суті, дворівневий альянс НАТО, де стаття 5, яка вимагає спільного захисту будь-якого члена, що зазнав нападу, застосовуватиметься лише до країн, які досягли цілей у витратах на оборону. Джерела, які надали виданню цю інформацію, втім, зазначили,  що жодні політичні рішення не є остаточно прийнятими. За їхніми словами, розглядається також впровадження нових тарифів  для країн, що відстають у досягненні цілі.

Радники Трампа також обговорюють можливість посадити на початку можливого другого терміну за стіл переговорів президента України Володимира Зеленського та президента Росії Владіміра Путіна.

Ці ініціативи, якщо вони будуть реалізовані, перевернуть десятиліття політики США, розірвуть оборонний альянс, який формував європейську безпеку з часів холодної війни, і викличуть занепокоєння союзників в Азії щодо зобов’язань Вашингтону протистояти Китаю.

Поделиться публикацией