НІМЕЧЧИНА ВПЕРШЕ ЗА 30 РОКІВ ЗБІЛЬШУЄ ВИТРАТИ НА ОБОРОНУ ДО 2 % ВВП

Вперше з 1992 року оборонні видатки Німеччини сягнуть двох відсотків ВВП, що є цільовим показником для країн НАТО. Збільшують ці витрати й інші країни Альянсу, зокрема, через війну Росії проти України.
Загалом уряд ФРН повідомив про виділення цього року на оборонні витрати еквіваленту близько 73,41 мільярда доларів, що згідно з поточним прогнозом становитиме 2,01 відсотка ВВП, і буде рекордним показником для Німеччини в абсолютному вираженні.
Показник оборонних витрат у два відсотки ВВП був визначений Північноатлантичним альянсом (НАТО) як цільовий для країн-членів після анексії Криму Росією в 2014 році.

Торік на саміті у Вільнюсі лідери держав Альянсу погодились, що мають витрачати не менше цього показника. Втім, станом на 2023 рік його досягли лише 11 з 31 члена НАТО, зауважує агентство AFP.
Водночас очікується, що цього року їхня кількість збільшиться майже вдвічі — до 20. У четвер, 15 лютого, в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі відбудеться зустрічі міністрів оборони країн-членів, на якій будуть оприлюднені нові оцінки щодо витрат на оборону.

Поделиться публикацией