ТЕХНОЛОГІЇ, ЯКІ ЗАБЕЗПЕЧАТЬ ПЕРЕВАГУ НАД ВОРОГОМ – ПОГЛЯД З ПЕРЕДОВОЇ

Єгор Фірсов, народний депутат України 7-8 скликання, а нині головний сержант 109-ї бригади ТрО, щодо найбільш затребуваних технологій написав наступне:
Основна битва у 2024 році буде в кімнатах інженерів і виробників ударних дронів. Тренди, куди рухається галузь БПЛА і, де ми маємо переграти ворога:
Перше. Це нічні та тепловійзійні камери на ударних дронах fpv. В кого їх буде більше і хто створить кращу якість їх використання вночі — той і отримає перевагу.
Основний двіж у орків вночі: ротації піхоти, пересування техніки, підвіз БК. Вночі ворог почувається більш комфортно. Головна наша задача скувати ворога у другій половині дня. Вже зараз деякі українські підрозділи працюють на нічних камерах. Ми також готуємось до проведення операцій вночі. Але нічні камери на fpv вже використовує і ворог. Хто першим масштабно використає нічну високоточну зброю — той і отримає суттєву перевагу.
Друге — це самонаведення дрона по цілі, де дрон вражає ціль за рахунок автонаведення. Зараз ряд виробників вже тестує подібну систему, ми подібне, ще не тестували, але я думаю перші дрони fpv з автоматичним наведенням будуть на полі бою вже на весні.
Третє — це рої дронів. По факту, воно інколи так і є. Коли з’являється ціль — з різних напрямків вилітають дрони, і екіпажі між собою конкурують хто вразить першим. Але будуть і такі рішення, де один підрозділ буде застосовувати одразу рій дронів — 6-8 одиниць. Причому виносити їх зможе інший Великий дрон «мама», що випустить «діток» в бій і повернеться за іншими дітками, поки малеча буде палити орків.
Четверте — це захищений зв’язок. Головні шахи на полі бою відбуваються як раз зі зв’язком. Ворожий РЕБ намагається подавити наші дрони. Перевагу отримає той, хто зможе зробити рішення із конектом, який не подавить ворожий РЕБ. Той, хто реалізує ці ідеї, отримає краще і ефективніше застосування уданих БПЛА. Але, є супер важливий нюанс! як показує практика, головний успіх — не в технологічних рішеннях, а у вмінні масово і швидко виробляти найкращі продукти.

Поделиться публикацией