ТЕХНОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ РОСІЇ ПОВИННІ СТИМУЛЮВАТИ РОЗВИТОК ОБОРОННИХ ТЕХНОЛОГІЙ В УКРАЇНІ — ЕКСПЕРТИ

Нові оборонні технології можуть стати однією з основних опор протидії потенційному розгортанню Кремлем масштабної військової кампанії.

Одним з рушійних мотиваційних стимулів перетворень є очевидне борсання країни-агресора у власних технологічних амбіціях.

Про це у своїй статті для ZN.UA написали директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак і голова Наглядової ради Українського інституту досліджень безпеки, перший віце-президент Національної академії наук України, академік Володимир Горбулін.

У статті наголошується, що в 2020 році Росія програла космос приватній компанії Ілона Маска, визнала неспроможність свого «суперлітака» Су-57, підписала смертний вирок танку «Армата», розписалася у неспроможності платформи «Бумеранг» і ще багатьох інших проектів. А ще РФ отримала нищівний санкційний удар по пишному проекту «Суперджет-100» (де близько 80 % комплектуючих західного виробництва).

«Публічно оголосивши про страхітливі плани створення стратегічних ударних безпілотників, жоден з трьох мегапроектів Росія не довела до кінця. Попереджувальним пострілом і передвісником технологічного колапсу держави пролунав вибух рідинного ракетного двигуна під час випробувань нової ракети «Буревісник» у серпні 2019 року, що призвів до загибелі семи людей, і спричинив різке підвищення радіаційного фону», — пишуть автори матеріалу.

При цьому хоча «Росатом» кивав на пошкодження радіоізотопного джерела живлення, низка фахівців висунула більш сміливе припущення – про те, що форсовані і поспіхом організовані випробування ракети призвели до пошкодження малогабаритного ядерного реактора.

«Так чи інакше, змагання з США у вирішенні задачі створення нової гіперзвукової зброї складається не на користь Росії. А нині навіть традиційні партнери стали як мінімум обережні з Москвою: Делі відмовився від проекту спільного військово-транспортного літака, Китай різко зменшив замовлення…», — відзначають Бадрак і Горбулін.

За їх словами, у годину очевидних проблем путінської Росії, що розв’язала війну, і справді феноменального сплеску військових розробок в Україні резонно говорити про організацію технологічного стрибка:

«Спрямованого на вибудовування багаторівневого захисту від агресора, в якому нові оборонні технології можуть стати однією з основних опор асиметричної протидії потенційному розгортанню Кремлем масштабної воєнної кампанії», — впевнені автори статті.

Нове Міністерство розвитку стратегічних технологій та інновацій має функціонувати вже через три місяці, а повне оформлення реформи — ще через 12 місяців. Фахівці галузі і спостерігачі вже визначили важливість намічених перетворень в ОПК, відомо також, що підкріпило його тверде президентське «так». Але, як водиться, результати всякого «великого почину» залежать від безлічі нюансів і особливо від фігури головного виконавця.

Про це можна прочитати в матеріалі Валентина Бадрака і Володимира Горбуліна — «Розвиток оборонних технологій в Україні: від забезпечення оборони до економічного зростання» на ZN.UA.

Поделиться публикацией