РЕФОРМА ОПК ПОВИННА ПЕРЕСЛІДУВАТИ ЦІЛЬ РОЗШИРЕННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ ПОБУДОВИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ОБОРОНИ – ЕКСПЕРТИ

Реформа ОПК повинна переслідувати дві ключові цілі: розширення можливостей побудови національної оборони за рахунок активного, системного переозброєння в першу чергу армії, і забезпечення ефективного технологічного зростання оборонної промисловості.

Про це у своїй статті для ZN.UA написали директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак і голова Наглядової ради Українського інституту досліджень безпеки, перший віце-президент Національної академії наук України, академік Володимир Горбулін.

«Це фундаментальні засади, без створення яких всі інші елементи реформи ОПК можуть виявитися як мінімум, другорядними. А в гіршій версії – ефемерними і марними. Адже внаслідок панування стихійності і спорадичності зусиль в переозброєнні останніх шести років у Збройні Сили потрапило ще занадто мало нових технологій, а державою не було закладено перспектив сталого технологічного зростання», — йдеться в матеріалі.

Наголошується, що виниклі проблеми з фінансуванням вітчизняних ракетних програм у ході формування Держоборонзамовлення-2020 ясно продемонстрували високі ризики хаотичного переозброєння та відсутності системного підходу.

«Тому що на практиці формування і реалізація військово-промислової політики держави означає захищеність пріоритетів і пошук можливостей створити умови для якісного переозброєння армії як головного інституту стримування зовнішньої агресії. З акцентом на нові українські технології. Усвідомлено повторюємо цей горезвісний акцент на нові оборонні технології України, намагаючись перетворити його в мантру для влади. Причиною цього є наше повне розуміння і підтримка військового відомства в частині рішень щодо обгрунтованого імпорту», — впевнені автори статті.

За їх словами, будучи по суті лобістами закупівель українського, ми не можемо ігнорувати необхідність поставити на перше місце інтереси армії.

«Розуміння того, що критичні напрямки оперативно «закрити» можна лише за допомогою імпорту. Дискусія про конкретні напрямки імпорту — не предмет цієї статті, але в інтересах усіх структур влади, які мають відношення до питань національної безпеки країни, збалансувати підтримку національного з питаннями імпорту», — резюмують Бадрак і Горбулін.

Нове Міністерство розвитку стратегічних технологій та інновацій має функціонувати вже через три місяці, а повне оформлення реформи — ще через 12 місяців. Фахівці галузі і спостерігачі вже визначили важливість намічених перетворень в ОПК, відомо також, що підкріпило його тверде президентське «так». Але, як водиться, результати всякого «великого почину» залежать від безлічі нюансів і особливо від фігури головного виконавця.

Про це можна прочитати в матеріалі Валентина Бадрака і Володимира Горбуліна — «Розвиток оборонних технологій в Україні: від забезпечення оборони до економічного зростання» на ZN.UA.

 

 

 

 

 

Поделиться публикацией