США ХОЧУТЬ СУДУ НАД ПРИГОЖИНИМ

Речник Держдепартаменту США Метью Міллер заявив на брифінгу 27 червня, що Сполучені Штати планують найближчим часом вжити заходи щодо воєнізованого угруповання найманців «Вагнер», яке воює в Україні та брало участь у короткочасному заколоті проти влади президента Росії Владіміра Путіна 23-24 червня.

«Всюди, куди йде група «Вагнера», у Африку чи Україну, вони несуть смерть і руйнування, намагаються дестабілізувати ситуацію. Тому рішення президента Лукашенка вітати Прігожина у Білорусі, вважаємо, є ще одним прикладом того, що він ставить інтереси Путіна та інтереси Кремля над інтересами білоруського народу», – сказав Міллер, передає «Голос Америки».

Речник Держдепу зазначив, що засновник «Вагнера» Євгєній Прігожин має постати перед судом за злочини, у яких його обвинувачують у США. За словами Міллера, Штати продовжуватимуть «вживати заходів», щоб притягнути «вагнерівців» до відповідальності за скоєні злочини. Нагадаємо, що Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США у травні запровадило санкції проти одного з керівників ПВК «Вагнер» – Івана Маслова, який керує підрозділом у Малі. Адміністрація президента Джо Байдена оголошувала про посилення санкцій проти «Вагнера» у грудні 2022 року – йшлося про експортні обмеження на американські технології.

Прігожин та члени його родини знаходяться під санкціями ЄС з жовтня 2020 року – за причетність до постачань озброєнь до Лівії. У березні його мати, 83-річна Віолєтта Прігожина, виграла апеляцію у справі про застосування до неї санкцій ЄС. На думку аналітиків Інституту дослідження війни, угода, за якою Прігожин виїхав до Білорусі, ймовірно, знищить групу «Вагнера» як відносно незалежний суб’єкт, яким вона є у її нинішньому вигляді. Майбутнє угруповання туманне, оскільки його найманцям запропонували або підписати контракти з міноборони Росії, або вийти разом із Прігожиним до Білорусі.

Поделиться публикацией