США ПОПЕРЕДИЛИ КИТАЙ, ЩО ДОПОМАГАТИ РОСІЇ В ОБХІД САНКЦІЙ НЕПРИПУСТИМО

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що країни G7 незабаром оголосять єдину позицію стосовно спроб рф обійти санкції за допомогою Китаю чи будь-якої іншої країни.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Reuters.

Про це Салліван сказав на борту літака Air Force One на шляху до Брюсселя, де президент США Байден візьме участь в екстреному саміті НАТО.

«Це не стосується конкретно Китаю, але це стосуватиметься кожної значної економіки та рішень, які будь-яка з цих економік ухвалить, аби навмисно й активно спробувати підірвати чи послабити санкції, які ми запровадили», — сказав Салліван.

За його словами, уряд США передав це повідомлення Китаю, і Вашингтон очікує «на аналогічне повідомлення з боку Євросоюзу та окремих європейських країн».

Експортні обмеження США покликані, зокрема, заблокувати доступ росії до електроніки, комп’ютерного обладнання, напівпровідників, а також деталей літаків.

Штати занепокоєні тим, що Китай може допомогти росії отримати ці товари, порушивши торговельні обмеження. Водночас уряд США має інструменти, аби цього не сталося, додав Салліван.

За його словами, Сполучені Штати та їхні союзники з G7 реагуватимуть на «систематичні зусилля промислового масштабу щодо врегулювання фінансових платежів» з росією.

Як повідомлялося, минулого тижня Джо Байден провів розмову з главою КНР Сі Цзіньпіном. Китай виступив проти санкцій стосовно росії.

Поделиться публикацией