США НЕ МОЖУТЬ ЗАБОРОНИТИ НАМ ВИКОРИСТОВУВАТИ НАШУ ВЛАСНУ ЗБРОЮ НА СВІЙ РОЗСУД — ЗЕЛЕНСЬКИЙ

29 березня, 2024. Реакція США на атаки на російські нафтопереробні заводи не була позитивною, зізнався Володимир Зеленський у інтерв’ю The Washington Post.

«Реакція США на це не була позитивною, але Вашингтон не може обмежити використання Україною зброї власного виробництва. Ми використовували наші дрони. Ніхто не може сказати нам, що ми не можемо цього робити», — заявив президент України.

Він також додав, що у Києва немає іншого вибору, окрім як пробивати назад через кордон — у надії стримати Москву від атак на енергомережу України. Це, за його словами, можливо зробити лише змусивши Росію заплатити таку ж ціну.

«Якщо немає протиповітряної оборони, щоб захистити нашу енергетичну систему, і росіяни її атакують, моє запитання: чому ми не можемо їм відповісти? Їхнє суспільство має навчитися жити без бензину, без дизеля, без електрики. … Це справедливо. Коли Росія припинить ці кроки, ми зупинимося», — наголосив Зеленський.

Президент України також розповів, що Сили оборони України терміново потребують ракет ATACMS, які, за його словами, можуть вражати цілі в окупованому Росією Криму, особливо аеродроми, з яких Росія запускає літаки з високоточними ракетами, які завдають серйозної шкоди. «Коли у Росії є ракети, а у нас немає, вони атакують ракетами все: газогони, енергетику, школи, заводи, цивільні будівлі. ATACM-300s, це відповідь», — сказав Зеленський. Він додав, що Україна використовуватиме ракети більшої дальності не для нападу на територію Росії, а по аеродромах у Криму. «Коли Росія знатиме, що ми можемо знищити ці літаки, вони не атакуватимуть з Криму. Це як з морським флотом. Ми їх витіснили з наших територіальних вод. Зараз ми їх витіснимо з аеропортів Криму», — підсумував він.

Нагадаємо, видання Financial Times повідомляло, що США закликали Україну припинити атаки на енергетичну інфраструктуру Росії, попередивши, що удари безпілотників можуть призвести до зростання світових цін на нафту і спровокувати дії у відповідь.

 

Речник Державного департаменту США Метью Міллер заявив, що позиція Вашингтона стосовно ударів по об’єктам за межами території України не змінилася: Сполучені Штати не заохочують і не підтримують завдання ударів Україною за межами її території.

Поделиться публикацией