СТРУКТУРА ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ОБОРОНИ СТВОРЮВАТИМЕТЬСЯ З ДВОХ КОМПОНЕНТІВ — ПЕРШИЙ ЗАСТУПНИК СЕКРЕТАРЯ РНБОУ

Серед багатьох важливих питань Всеукраїнського форуму «Україна 30. Безпека країни» особливе місце займає тема «Боєздатний резерв. Територіальна оборона», з якою виступив перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України генерал-полковник Михайло Коваль.

Про це 12 травня ц.р. поінформував портал Арміяimform. 

— У 2014-му батальйони територіальної оборони, які формували обласні державні адміністрації, опинилися в районі проведення антитерористичної операції, а згодом стали ядром формування нових бойових бригад. Це сталося через те, що на той час Збройні Сили України не були готові виконувати свої завдання, адже були максимально скорочені й перебували в небоєздатному стані. Якщо говорити про такі підрозділи, як 24-й («Айдар») або 46-й («Донбас») — це унікальні штурмові батальйони Збройних Сил, які чітко виконують поставлені завдання, — підкреслив перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України генерал-полковник Михайло Коваль.

Нагадаємо, що у травні 2020 року Президент поставив завдання розібратися з питаннями охорони об’єктів критичної інфраструктури й підготувати проєкт закону, який не допустить повторення промахів 2014 року та який буде тісно пов’язаний зі Стратегією воєнної безпеки України. Була створена робоча група, яка співпрацює нині з фахівцями Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки на чолі з Федіром Веніславським. Новий закон визначатиме дві основні складові вертикалі керування територіальною обороною задля дій усіх підрозділів в єдиному замислі системи оборони країни.

— Структура територіальної оборони створюватиметься з двох компонентів: перший — обласні бригади тероборони, другий — добровольці, які виконуватимуть завдання лише на теренах своєї територіальної громади, — зауважив генерал-полковник Коваль. — Серед нововведень — використання особистої мисливської зброї в інтересах територіальної оборони та посилення військ територіальної оборони на 10 тисяч осіб.

За словами Михайла Коваля, Національна гвардія прикриватиме особливо важливі об’єкти, зокрема атомні станції. Спеціальна служба транспорту — тунелі, залізничні мости тощо. Але поки будуть відмобілізовуватися добровольці, підрозділи територіальної оборони повинні мати можливість певний час прикрити об’єкти на теренах своєї відповідальності власними силами.

На запитання щодо вивченого іноземного досвіду, генерал-полковник Коваль підтвердив, що робоча група ґрунтовно вивчала міжнародні напрацювання в галузі територіальної оборони, зокрема країн Балтії та Польщі.

— Ми багато взяли з польської системи, згідно з якою формуються бригади у два етапи — спочатку на польсько-російському кордоні, а потім в інших областях країни. В законодавчій галузі територіальної оборони враховуємо досвід Литви, — додав Михайло Коваль.

Поделиться публикацией