СПОЛУЧЕНІ ШТАТИ СХВАЛИЛИ ВІДПРАВКУ ВИНИЩУВАЧІВ F-16 В УКРАЇНУ

Сполучені Штати схвалили відправку винищувачів F-16 в Україну з Данії та Нідерландів для захисту від російських загарбників, щойно завершиться підготовка пілотів, повідомляє Reuters із посиланням на американських посадовців.

Вашингтон надав Данії та Нідерландам офіційні запевнення, що Сполучені Штати прискорять затвердження всіх необхідних запитів третіх сторін на передачу F-16 Україні, щоб вона отримала винищувачі, щойно пілоти пройдуть навчання. Данія та Нідерланди, дві країни, які очолюють навчальну коаліцію, нещодавно надіслали США запит про надання відповідних гарантій. Як повідомляють джерела видання, державний секретар Ентоні Блінкен надіслав листи своїм датським і голландським колегам із запевненням, що запити будуть схвалені. «Цим листом я висловлюю повну підтримку Сполученими Штатами як передачі Україні винищувачів F-16, так і підготовки українських пілотів кваліфікованими інструкторами F-16», — йдеться у листі Блінкена до двох офіційних осіб, з копією якого ознайомилось видання. За словами Блінкена, схвалення запитів третіх сторін дозволить Україні «в повній мірі скористатися своїми новими можливостями». Президент США Джо Байден схвалив програми підготовки українських пілотів на F-16 у травні, однак терміни поставок військових літаків досі не визначено.

Нещодавно в інтерв’ю координатор зі стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявляв, що Сполучені Штати можуть передати Україні винищувачі F-16 цього року.

Поделиться публикацией