СЛОВАЧЧИНА ЗАБЕЗПЕЧИТЬ ПОСТАВКИ В УКРАЇНУ ДВОХ СИСТЕМ РОЗМІНУВАННЯ

Словаччина профінансує для України машини розмінування Bozena-4. Міністр закордонних справ Словаччини Юрай Бланар розповів, що Словаччина продовжить фінансування у рамках гуманітарної допомоги. Словаччина запропонувала свою допомогу в гуманітарній галузі, а саме в розмінуванні.

Словацькі військові мають великий досвід у цьому питанні та хочуть передати його Україні. «Можливо, ви вже знаєте, що Словаччина має намір профінансувати виробництво для України двох систем розмінування Bozena-4», – розповів Юрай Бланар. За планами нові машини розмінування Bozena-4 мають прибути до України на початку 2024 року та розпочати роботу на Херсонщині.

За його словами, Братислава також готова допомогти Україні підготуватися до зими, але постачати Києву зброю із запасів словацької армії не буде. Раніше Словаччина поставила Україні 10 дистанційно керованих систем розмінування Bozena словацького виробництва. В арсеналі українських саперів є комплекси розмінування Bozena-4 та Bozena-5. Словацькі комплекси розмінування BOZENA виробляє компанія WAY INDUSTRY, вони були розроблені на гусеничному ходу. Насамперед для розмінування забрудненої вибухонебезпечними предметами території. Керування здійснюється за допомогою дистанційного радіопередавача. Системи мають основний корпус, бортовий пристрій, кабіну оператора й транспортну платформу-трейлер. Машини оснащені також обертовим пристроєм із ланцюгом. На озброєнні в Україні є зразки 4-го та 5-го поколінь цих систем. Ключовою відмінністю між ними є те, що новіша версія може використовуватися для розмінування не тільки протипіхотних мінних полів, а й протитанкових.

Поделиться публикацией