СЕКРЕТАР РНБО ТА ГЛАВА ПАРЛАМЕНТСЬКОГО ПРОФІЛЬНОГО КОМІТЕТУ ІНІЦІЮВАЛИ ЗАКОНОДАВЧІ ЗМІНИ У СФЕРІ ОБОРОННОЇ РЕФОРМИ

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов  та глава комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський ініцювали 17 квітня пакет змін до діючих законів України, які  спрямовані на реформування оборонно-промислового комплексу України.

 

Зокрема, зміни передбачають ліквідацію регуляторних функцій державного концерну «Укроборонпром». Ці зміни, зокрема, передбачають створення центрального органу виконавчої влади у вигляді агентства або державного комітету, який здійснюватиме реалізацію державної оборонно-промислової політики та координацію діяльності підприємств оборонно-промислового комплексу.

Крім того, зміни до законодавства в рамках реформування ОПК передбачають зменшення рівня держаної таємниці щодо державного оборонного замовлення, а саме до державної таємниці належитимуть нові розробки озброєнь та військової техніки, фундаментальні дослідження, зміст та тактико-технічні характеристики новихх науково-дослідних та дослідно- конструкторських робіт.

 

«Держава не буде здатна забезпечити свою боездатність  без притоку новітніх технологій, тому вкрай важливо здійснити реформування оборонної промисловості та забезпечити конкурентне середовище в середині ОПК, прозорі умови для всіх виробників та постачальників зброї», — зазначив  під час заходу секретар РНБО О. Турчинов.

«У свою чергу С. Пашинський зазначив, що за 5 років в Україну не прийшов жоден інвестор та не створено жодного спільного підприємства. Також, на думку, голови парламентського комітету для України буде логічно відмовитися від розрахунково-калькуляційних матеріалів (РКМ) при включенні робіт у Держоборонзамовлення, однак залишивши цю процедуру з підготовки РКМ виключно для підприємств-монополістів».

У коментарях після дискусії з експертами секретар РНБО О. Турчинов зазначив, що не передбачається, щоб керівник центрального органу виконавчої влади для управління ОПК і реалізації оборонно-промислової політики був віце-прем’єр-міністр. Водночас він висловив переконання, що ці питання будуть координуватися першим віце-прем’єр-міністром України.

Поделиться публикацией