ПОРОШЕНКО ЗАЯВИВ ПРО ПОЧАТОК АУДИТУ «УКРОБОРОНПРОМУ»

Президент України Петро Порошенко 17 квітня заявив про початок аудиту державного концерну «Укроборонпром». Із такою заявою гарант виступив під час публічної дискусії на «Суспільному телебаченні»

«Аудит почався. Аудит почався з того, що прийнято відповідне рішення Ради національної безпеки і оборони України, яким зобов’язали «Укроборонпром» надати відповідні документи … І відібрати тих аудиторів, які матимуть доступ до державної таємниці для того, щоб зробити чистий, неупереджений аудит, який викликає довіру «, — заявив він.

І додав, що на час проведення аудиту з деяких документів держконцерну буде знято гриф «секретно». Вартість перевірки, за словами гаранта, становитиме «мільйони доларів», кошти на неї виділять з держбюджету.

«Запущено аудит. Прийнято рішення уряду для того, щоб його було профінансовано. До аудиту допущено одну з чотирьох найбільших всесвітньо відомих компаній, якій довіряють у світі», — цитує президента його прес-служба.

При цьому, за словами Порошенка, відповідні рішення прийнято «для забезпечення не майбутнього аудиту, а для перевірки фактів», викладених в розслідуванні Лесі Іванової для Bihus.Info про корупцію в українській оборонці.

Нагадаємо, 6 березня на засіданні РНБО президент Порошенко вказав на необхідність проведення незалежного міжнародного аудиту ДК «Укроборонопром» і введення до складу наглядової ради держконцерну фахівців із держав НАТО.

Порошенко озвучив ці ініціативи на тлі публікації журналістського розслідування про масштабну корупцію в «Укроборонпромі» та заяви посла США Марі Йованович про необхідність незалежного аудиту держконцерну.

Наступного дня Петро Порошенко, чиє близьке оточення журналісти викрили у причетності до корупції в оборонці, висловив упевненість в тому, що міжнародний аудит держконцерну буде проведено поточного року, а на тендерні процедури знадобиться не більше двох місяців.

У той самий день журналісти «Наших грошей» із посиланням на дані в системі ProZorro повідомили, що обіцяний комплексний аудит «Укроборонпрому» «завис» на тендері в 2017 році. У грудні 2018 року було оприлюднено список учасників майбутніх торгів, і відтоді тендер не рухався.

Поделиться публикацией