САУ DITA: ЧИМ СИЛЬНІ ЧЕСЬКІ ГАУБИЦІ, ЯКІ ЗАМОВИЛИ ДЛЯ УКРАЇНИ НІДЕРЛАНДИ

Нідерланди закуплять у Чехії дев’ять новітніх САУ DITA та передадуть їх Україні для протистояння російському вторгненню. Про це 28 лютого заявили у Міноборони Нідерландів.
Ця артилерійська установка є передовою розробкою чеської оборонної промисловості та почала випускатися лише 2021-го року. Більше того, досі вона не постачалася ще жодному іноземному замовнику.Головним нововведенням є нова артилерійська башта – автономний модуль, який, за заявами розробників, можна змонтувати на будь-яке колісне або гусеничне шасі, відповідно за вантажопідйомністю. Велику увагу було приділено автоматизації. САУ DITA зберегла автоматизовану систему заряджання від попередниці. Крім того, конструктори постаралися автоматизувати інші операції, пов’язані з веденням вогню.
Завдяки впровадженим рішенням, екіпаж САУ DITA скорочений до двох осіб. Це рішення, по факту, було безпрецедентним у історії артилерії. При цьому робочі місця водія і командира САУ знаходяться в броньованій кабіні.
Башта САУ DITA розрахована на роботу саме в безекіпажному варіанті. Щоправда, з лівого боку у башті розташоване робоче місце для оператора, але воно використовується лише в разі аварії чи регулювання обладнання. Кабіна екіпажу відрізняється зменшеною висотою, а ще забезпечує відмінний огляд. Кабіна є герметичною, вона забезпечена фільтровентиляційною установкою і кондиціонером. Бронювання забезпечує балістичний і протимінний захист на найвищому рівні. Система управління вогнем дозволяє вести вогонь у кількох різних режимах: одиночними пострілами; біглим вогнем із запрограмованою постійної або змінної скорострільністю; залповим вогнем MRSI, коли кілька снарядів вражають ціль одночасно.

Поделиться публикацией