ПОЛЬЩА ТА ШВЕЦІЯ НЕ ГОТОВІ ДО ВІДПРАВКИ ВІЙСЬКОВИХ НАТО НА ТЕРИТОРІЮ УКРАЇНИ

27 лютого, 2024 Заступник польського міністра оборони Цезарій Томчик коментуючи можливість відправлення польських військ на територію України заявив, що Варшава не розглядає такого варіанту. Про це повідомляє Radio Zet.

Зазначається, що президент Польщі Анджей Дуда на пресконференції після зустрічі західних союзників 26 лютого в Парижі наголосив, що найгарячіша дискусія розгорнулася навколо питання про відправку військових НАТО в Україну. Польський лідер двічі наголосив, що «таких рішень абсолютно немає». Томчик, коментуючи візит глави держави до Франції та обговорення щодо залучення союзних військ в Україні, зазначив, що «у Польщі немає такого проєкту та ідеї». Він додав, що після візиту Дональда Туска до Франції та Німеччини західні партнери почали обговорювати нові проєкти в галузі озброєнь.

Водночас прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон заявив, що питання відправки військ наразі неактуальне для його країни.

«Якщо країна хоче відправити війська в іншу точку світу, це не впливає на НАТО», – сказав він. «Французька традиція – це не шведська традиція», – додав прем’єр.

США не відправлятимуть війська до України, — зазначив представник Ради національної безпеки Солучених Штатів Едрієн Ватсон.

На тлі обнадійливих заяв французького президента Еммануеля Макрона генсек НАТО Єнс Столтенберг дав зрозуміти, що позиція Альянсу щодо ймовірного відправлення військ в Україну не змінилася — таких планів все ще немає. Натомість генсек нагадав, що союзники надають нашій державі «безпрецедентну підтримку вже тривалий час».

Поделиться публикацией