САМІТ НАТО СТАВ СВІДЧЕННЯМ ЗРОСТАЮЧОЇ ПІДТРИМКИ УКРАЇНИ — UTS

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що найголовнішою компонентою гарантування безпеки України є зброя. Відповідно, країни-члени НАТО будуть постачати ЗСУ все необхідне для наближення перемоги над Росією. Зростає і фінансова допомога Україні з боку країн-членів Альянсу. Так, 11 липня стало відомо, що Норвегія збільшила пакет військової допомоги для України, розмір якого становитиме $930 млн. Саміт НАТО у Вільнюсі підтвердив, що НАТО розуміє важливість підтримки України, яка є гарантією  безпеки Європи. Війна в Україні розвіяла всі сумніви щодо права Києва бути у складі НАТО: після перемоги над Росією Україна стане членом Альянсу.

Такі висновки аналітичної групи Ukrane’s Technologies and Strategies.

Питання членства України в НАТО стало найбільш знаковою подією саміту Альянсу у Вільнюсі. В умовах розв’язаної Путіним повномасштабної війни стало очевидним, що НАТО має реагувати на масштабовані Росією виклики та загрози. Відповідно, допомога Україні та своєчасне постачання необхідного озброєння стали пріоритетом для країн НАТО. Москва отримала потужний сигнал того, що Захід продовжить підтримку України, а Путін жодним чином не зможе вплинути на входження України до Альянсу. Ізоляція Росії на міжнародній арені посилюватиметься: держава-терорист, яка здійснила спробу змінити існуючий світовий порядок, отримає нові санкції, а діалог з нею стане токсичним.

Україна ефективно розвиває співробітництво з країнами-членами НАТО на двосторонній основі. Зокрема, з Швецією була досягнута домовленість про співпрацю в сфері оборонних закупівель, Франція постачатиме для ЗСУ далекобійні ракети SCALP, які адаптовані для використання з Су-24М. Тактика «тисячі порізів» приносить практичні результати: Росія виснажена і знекровлена – це безпосередня заслуга ЗСУ, які майстерно використовують сучасну західну зброю.

Членство України в НАТО після закінчення війни погоджено – це стало досягненням Вільнюського саміту. Скасування ПДЧ для України стало кроком, який значно прискорить шлях України до Альянсу та усуне низку бюрократичних аспектів. Захід продемонстрував непохитну підтримку України, яка після війни стане однією з найвпливовіших країн Європи і надійним щитом від російської агресії.

Аналітична група UTS

Поделиться публикацией