РФ ЗАРАЗ НАВРЯД ЧИ ЗАЦІКАВЛЕНА В ПРЯМОМУ ЗІТКНЕННІ ЗІ США, ПРОТЕ І НЕ ВІДМОВИТЬСЯ ВІД КОНФРОНТАЦІЇ З ЗАХОДОМ

Розвідувальне управління Міністерства оборони США підготувало доповідь про глобальні загрози в 2021 році. У ньому увага приділяється загрозам, які для представляють Китай і Росія, в тому числі в документі згадується використання нервово-паралітичного речовини «Новачок» і отруєння російського опозиційного політика Олексія Навального. Він опублікований на сайті сенатського комітету у справах збройних сил.

Про це 3 травня ц.р. повідомив портал «Военно-политическое обозрение».

У доповіді говориться, що Росія, очевидно, має запас незадекларованого хімічної зброї, такого як нервово-паралітичну отруйна речовина «Новачок», яким імовірно був отруєний Навальний.

Головні суперники США, а це Китай і Росія, як сказано в документі, розробляють засоби, щоб кинути виклик військовій перевазі США. Йдеться, зокрема, про дії в «сірій зоні» і використанні проксі-військ і найманців, кібератаки, маніпуляція з інформацією, підрив економічної могутності суперників і так далі.

Російські збройні сили названі в документі як потенційна загроза самому існуванню США, а також як інструмент підтримки впливу в країнах по периметру російських кордонів, за допомогою якого Москва може кидати виклик глобального лідерства Вашингтона.

У доповіді детально розказано про модернізацію ядерних і неядерних російських сил. Очікується, зокрема, що Росія в найближчі роки серйозно збільшить свій ядерний арсенал за рахунок нестратегічних засобів.

Автори доповіді дійшли висновку, що Росія зараз навряд чи зацікавлена ​​в прямому зіткненні зі Сполученими Штатами, проте і не відмовиться від конфронтації з Заходом. «Кремль швидше за все буде намагатися не провокувати Вашингтон, але може це зробити, якщо буде переконаний, що США втручаються в російську внутрішню політику чи іншим чином загрожує російським стратегічним інтересам».

Окрему увагу в доповіді приділено спробам впливу Росії на внутрішню політику своїх сусідів і країн-членів НАТО, а також інформаційної кампанії на тлі епідемії коронавируса, «використовуючи її для ведення інформаційної боротьби з метою підірвати уряди країн Заходу».

 

У березні Управління національної розвідки США опублікувало звіт, де йшлося про те, що російська влада під час президентських виборів в США в 2020 році організували кампанію по «очорнення» кандидата від Демократичної партії Джозефа Байдена. Союзники Трампа грали на руку Москві, підігріваючи критику Байдена з боку проросійськи налаштованих українських діячів, зазначає розвідка.

«Ми вважаємо, що президент Росії Путін дав дозвіл на те, щоб російські держструктури провели операції, націлені на те, щоб очорнити кандидатуру президента Байдена, підтримати екс-президента Трампа, підірвати впевненість у виборчому процесі і погіршити соціально-політичні розбіжності в США», — йдеться в звіті.

Цю стратегію, вважає розвідка, Москва реалізовувала через підконтрольних агентів впливу. Вони просували порядку, яка включала в себе «що вводять в оману» звинувачення на адресу Байдена.

У російському посольстві в США, коментуючи доповідь американської влади, заявили, що звинувачення на адресу Росії у втручанні в вибори в США є безпідставними. У дипмісії відзначили, що висновки доповіді підтверджуються «виключно упевненістю розвідок в їх правильності».

Поделиться публикацией