РОСІЯ РОЗГОРТАЄ ЗАВОД БПЛА ЗА ПІДТРИМКИ ІРАНУ — FT

РФ переобладнала в Татарстані виробника сільськогосподарських безпілотних літальних апаратів для забезпечення військових потреб в Україні. Як пише Financial Times, йдеться про деяку компанію «Альбатрос», яка працює на ключовому майданчику для російсько-іранської співпраці. Вона виготовила розвідувальні безпілотники для російського Міноборони й Путіна, мова про близько 50 поставлених апаратів для бойових дій на сході України. Фабрика свідчить про продовження технологічного партнерства з Тегераном, на досвід якого Москва покладалася для забезпечення своїх атак проти жителів України. Союз Іран – Росія також допомагає останній в обходженні західних санкцій. У матеріалі зазначають, що активність між країнами на цьому об’єкті зросла в останні місяці. Уточнюють також, що тут почався набір інженерів, які розмовляють фарсі, які можуть перекладати «технічні документи». Російська група «Альбатрос», яка раніше спеціалізувалась на сільськогосподарських технологіях, побудувала свій новий завод в особливій економічній зоні «Алабуга» в Татарстані — це місце, яке США стверджували, є центром підтримуваних Тегераном зусиль з розвитку потенціалу Росії у виробництві безпілотників. На відео, оприлюдненому минулого місяця, Міноборони Росії показало, як військові в Україні запускають розвідувальні безпілотники, які воно назвало безпілотниками «Альбатрос». У заяві для російських державних ЗМІ компанія заявила, що поставила 50 безпілотників M5. Зовні безпілотники ідентичні тим, які будують на згаданому заводі.

Ще у лютому 2023 року The Wall Street Journal з посиланням на свої джерела повідомляв, що Росія та Іран в Татарстані, у місті Єлабуга, планують збудувати завод з виробництва ударних БПЛА. На початку січня Росію відвідала іранська делегація. Вони оглянули місце, де планують збудувати завод, і погодили деталі проєкту. «Лідери двох країн планують побудувати новий завод, який найближчими роками зможе виробляти не менше 6000 дронів», – йдеться у статті видання. Очікувалося, що виробнича лінія матиме негайний вплив на баланс сил в Україні. Посадовці заявляли, що обидві країни прагнуть створити вдосконалену версію баражуючого боєприпасу Shahed-136. Нова версія буде швидкіснішою, ніж є зараз. За даними посадовців, іранську делегацію очолювали бригадний генерал Абдолла Мехрабі, голова Корпусу вартових Ісламської революції з дослідження аерокосмічних сил, та Гассем Дамавандіан, керівник іранської компанії Quds Aviation Industry, ключового оборонного виробника, який, на думку США, відіграє центральну роль у розробці та створенні безпілотників.

Росія використовувала іранські безпілотники для атак на енергосистеми України. Спершу Іран офіційно відкидав звинувачення в постачанні зброї для російських військ, а самі окупанти замаскували іранське обладнання під російською назвою «Герань-2».

Поделиться публикацией