БОЛГАРІЯ ВІДМОВИЛАСЯ ПЕРЕДАТИ УКРАЇНІ ЗРК С-300

Наприкінці 2022-го року США надіслали уряду Болгарії пропозицію викупити в неї радянські ЗРК С-300 для України за 200 мільйонів доларів, але країна відмовилася. Про це повідомляє Defence Romania.

Гроші мали би надійти в рамках програми «іноземного військового фінансування» для союзників США в Східній Європі, які постачають свою зброю і техніку, амуніцію чи інше обладнання для ЗСУ. Отримані фінанси можна спрямувати на купівлю сучасного озброєння західного зразка.

У випадку з Болгарією, за неофіційними даними, американці пропонували поставити взамін радянських С-300 новітні ЗРК NASAMS. Однак спочатку виконувач обов’язків прем’єр-міністра Болгарії Галаб Донєв просто нічого не відповів на цю пропозицію. Вже в січні 2023 року президент Болгарії Румен Радєв та виконувач обов’язків міністра оборони Дімітар Стоянов публічно виступили проти будь-яких подальших передач зброї для України, навіть за схемами «кругового обміну». Оскільки, мовляв, національне законодавство забороняє віддавати чи продавати зброю болгарської армії без негайної передачі компенсатора взамін. За даними з відкритих джерел, збройні сили Болгарії мають орієнтовно вісім комплексів типу С-300ПМУ, які були виготовлені та поставлені лише в 1989 році, тому можуть мати цінність для ЗСУ не тільки через тип і характеристики, але й відносну «новизну» цього озброєння, необхідного для захисту нашого неба від рашистів. Раніше повідомлялося, що Болгарія вже почала готувати новий пакет військової допомоги для України.

Поделиться публикацией