РОСІЯ ПРИСКОРЮЄ РОБОТИ ПО РАКЕТАМ «РУБЄЖ» ТА «ПІОНЕР» – ЗМІ

Росія готується відповісти на вихід США з Договору про скорочення ракет середньої та малої дальності (ДРСМД), актуалізуючи роботи по балістичним ракетам – РС-26 «Рубєж» та аналогу радянської ракети РСД-10 «Піонер», повідомляють «Известия».

Так, ракета РС-26 «Рубєж» може зазнати значної модернізації – отримати сучасну систему управління, з можливістю маневрування на активній ділянці, з малогабаритними керованими бойовими блоками розробки Московського інституту теплотехніки (МІТ).

Більше того, як припускає видання, випробування бойового оснащення для балістичних ракет на внутрішній ракетної трасі між полігонами Капустін Яр і Сари-Шаган, що почастішали останнім часом, МІТ проводить в інтересах створення аналога однієї з найбільш грізних радянських ядерних ракет РСД-10 «Піонер», які були зняті з озброєння тоді ще Радянської Армії після підписання ДРСМД у 1987 році.

«Піонер» (Виріб 15П645, позначення – РСД-10, за класифікацією США і НАТО – SS-20 Saber) — радянський рухливий грунтовий ракетний комплекс (РГРК) з твердопаливною двоступеневою балістичною ракетою середньої дальності 15Ж45. Надійшла на озброєння у 1976 році, замінивши старі ракети середньої дальності Р-12, Р-14 та Р-16. За 15 років експлуатації не було жодного випадку руйнування або аварії ракети. За час випробувань, експлуатації та ліквідації було відстріляно 190 ракет. Всі пуски були успішними. При цьому ймовірність влучання у ціль склала 98 %.

Нагадаємо, 1 лютого держсекретар США Майк Помпео анонсував вихід Сполучених Штатів із ДРСМД. США завершать вихід із Договору протягом шести місяців, якщо Росія не повернуться до виконання ДРСМД. 4 березня Путін підписав указ про призупинення Росією виконання ДРСМД. 3 липня Росія офіційно призупинила дію ДРСМД.

Раніше заступник держсекретаря США з контролю над озброєннями і міжнародної безпеки Андреа Томпсон заявила, що Сполучені Штати вимагають від Росії знищити ракету 9М729, наявністю якої Москва порушує ДРСМД – таким чином угоду може бути врятовано.

Поделиться публикацией