РОСІЯ ВИПРОБУВАЛА МІЖКОНТИНЕНТАЛЬНУ БАЛІСТИЧНУ РАКЕТУ СТАЦІОНАРНОГО БАЗУВАННЯ «САРМАТ». МЕТА – ЗАЛЯКАТИ ЗАХІД

Сьогодні вдень російські військові на випробувальному космодромі «Плесецьк» із шахтної пускової установки запустили міжконтинентальну балістичну ракету стаціонарного базування «Сармат». На Заході МБР називають «Сатана 2».

Цей запуск перший у програмі російських випробувань. Після завершення програми випробувань ракетний комплекс «Сармат» надійде на озброєння ракетних військ РФ, запевняють у міноборони РФ. Ракетний комплекс «Сармат» замінить «Воєводу».

Дальність «Сармата» становить близько 18 тисяч кілометрів, стартова маса ракети близько 200 тонн, вона несе до 10 тонн корисного навантаження (розділяєма головна частина індивідуального наведення з не менш, ніж п’ятнадцятьма бойовими блоками) і 178 тонн палива. Згадується також, що швидкість передстартової підготовки 35-метрової ракети скорочена до декількох десятків секунд, що в теорії дозволить їй конкурувати з мобільними ракетними комплексами «Тополь-М» та «Ярс», а її ефективність у чотири рази вища, ніж у згаданих МРК.

Якби договір СНО-2 набрав чинності, клас важких МБР припинив би своє існування. Однак у зв’язку з непідписанням договору вже у 2010-х роках з’явилися відомості про розробку в РФ важкої МБР на заміну перебуваючій на озброєнні «Сатані», найновіші з яких стали на бойове чергування у 1992 році. Офіційно «Сармат» анонсував у 2018 році президент Росії Владімір Путін.

Поделиться публикацией