РОСІЙСЬКІ ДРОНИ-КАМІКАДЗЕ ВСЕ БІЛЬШЕ ЗАГРОЖУЮТЬ ЗАХІДНІЙ ТЕХНИЦІ ЗСУ — Reuters

Дешеві російські дрони-камікадзе «Ланцет» становлять загрозу для західної техніки, яку отримала Україна. За даними Reuters, російські окупанти нарощують використання недорогих безпілотників «Ланцет», які здатні знищувати військову техніку, що в багато разів перевищує їхню вартість. Зазначається, що безпілотники «Ланцет» дедалі частіше пошкоджують або знищують таку цінну для України техніку як танк Leopard 2 чи самохідна гаубиця Caesar. Українські військовослужбовці з чотирьох різних артилерійських команд у розмові з Reuters назвали їх однією з головних загроз, з якими вони зіткнулися на полі бою. Дехто із солдатів говорить, що останніми місяцями їх використання зросло.

Помічник старшого наукового співробітника Центру нової американської безпеки Семюель Бендетт відзначив, що Міністерство оборони Росії заохочує збільшення виробництва «Ланцетів» як дешевого способу вразити дорогоцінне західне обладнання, передане Україні для контрнаступу. Згідно з загальнодоступними російськими джерелами, такий дрон коштує приблизно 3 мільйони рублів (близько 35 тисяч доларів). Для порівняння, аналітики оцінюють одну ракету С-300, яку використовує Росія, у щонайменше кілька сотень тисяч доларів. Танк Leopard 2 коштує кілька мільйонів доларів.

«Ланцет» несе відносно невелике вибухове навантаження — у межах від 1,5 до 3,5 кг. Однак, незважаючи на меншу потужність, ніж артилерійський снаряд, він здатний завдати значної шкоди. Окрім того, ці дрони управляються пілотом у режимі реального часу, що робить їх небезпечнішими. За словами Бендетта, найновіша модель «Ланцет 3» може долати відстань до 50 км, завдяки чому він може вражати цілі глибоко за українськими лініями. Його здатність переслідувати свою ціль робить його загрозою для високоцінного обладнання, такого як танки, самохідні артилерійські установки та ракетні системи.

21 червня президент РФ Путін заявив, Росія форсуватиме виробництво безпілотних літальних апаратів і оснащуватиме ними всі роди військ. Згідно з агентством “Интерфакс”, під час зустрічі з випускниками військових вишів він сказав наступне: «Продовжиться вдосконалення виробництва систем контрбатарейної боротьби, а також постачання у війська безпілотних літальних апаратів та роботизованих ударних комплексів, які добре показали себе в бойових умовах. Форсуватимемо їх масовий випуск, необхідно забезпечити цією технікою всі військові ланки, включаючи відділення, взводи, роти та батальйони«.

Поделиться публикацией