РОСІЙСЬКИЙ ВІЦЕ-ПРЕМ’ЄР ПОВІДОМИВ ПРО ПОВНЕ ЗАМІЩЕННЯ ІНОЗЕМНИХ КОМПЛЕКТУЮЧІХ ДЛЯ ТАНКОВИХ ПРИЦІЛІВ, ПРОТЕ МІСЦЕВІ ЕКСПЕРТИ ЙОМУ НЕ ВІРЯТЬ

Російські ЗМІ вирішили повідомити про чергову перемогу в галузі «імпортозаміщення» ВПК РФ, а саме, про прорив у виробництві фотоприймальних пристроїв, що застосовуються у танкових прицілах й раніше поставлялися із Франції.

 

Про це повідомив defence-ua.com, з посиланням на російській ресурс «Аргументи та Факти», що оприлюднив заяву віце-прем’єра РФ Юрія Борисова.

За словами Юрія Борисова, оборонна промисловість РФ в цьому році змогла повністю замістити іноземні комплектуючі для танкових прицілів. Так, раніше Росія закуповувала матричні фотоприймальні пристрої у Франції, а після введення санкцій поставки комплектуючих припинилися (в першу чергу мова йде про тепловізори CATHERINE, виробництва французької компанії Thales, які встановлювалися на танкі Т-72Б3).

 

180917 teplowizor 2

Російський Т-72Б3 (модернізація 2012 року з французьким тепловізором CATHERINE) який був кинутій танкістами РФ під час вторгнення в Україну на Донбасі та захоплений бійцями ЗСУ. Надалі був залишений українцями неподалік від Іловайська. Примітним є той факт, що сепаратисти (які його знайшли) навіть не знали, що це новий російський танк. Вони зняли відео «трофея» за участю так званого «міністра оборони ДНР» яке потім попало на російський канал.

«Дійсно, ми зазнавали труднощів після введення санкцій та відмови французьких партнерів поставляти нам ці вироби. Але з упередженням були відкриті дослідно-конструкторські роботи в НВО «Оріон» ту у концерні «Швабе», — повідомив Борисов.

 

Цього року почалося постачання на УВЗ («Уралвагонзавод», розташований у Нижньому Тагілі, є розробником та виробником танків Т-72, Т-90 та Т-14) російських фотоприйомних пристроїв, які використовуються в танкових прицілах.

 

180917 teplowizor 3

Кадри з російського випуску новин на яких видно «нутрощі трофею» (Т-72Б3). Місце навідника танка з білоруським прицілом «Сосна-У», що укомплектований французькою тепловізійною камерою CATHERINE фірми Thales.

Російським чиновником було зазначено, що «світ клином не зійшовся» на продукції США та країн ЄС. І існують аналогічні пропозиції від країн Південно-Східної Азії, де зосереджені високотехнологічні виробництва.

Проте деякі співвітчизники Юрія Борисова, які вже давно займаються вивченням російської бронетехніки, мають дещо іншу думку. Так, один із головних популяризаторів російських танків, експерт в області російської бронетехніки А.Ю.Хлопотов, до заяви віце-прем’єра поставився досить скептично.

«Gur Khan: тиждень тому на стримі з моєю участю (мова йде про відео «Російська броня історія та перспективи»), як раз ставилося запитання про те, чи можемо ми робити свої танкові тепловізори.
Моя відповідь була — ні.
Бо те, що ми зараз робимо — це копіювання розробок тієї ж Франції 20-25 річної давності. При цьому ще використовується незрозуміло яка та чия елементна база. Але навіть те що ми зараз робимо ще не зрозуміло як і з якою якістю, з якою надійністю працює. Це по-перше.
По друге — ..ну не дарма ж Борисов, ««пом’янув всує» Південно-Східну Азію … — так що робіть висновки, в який **** ми сидимо», — прокоментував слова Борисова російський експерт.

 

180917 teplowizor 1

Кадри з відео на яких видно «нутрощі трофею» (Т-72Б3). Ще один ракурс місця навідника російського танка з білоруським прицілом «Сосна-У», що укомплектований французькою тепловізійною камерою CATHERINE фірми Thales.

Нагадаємо, Олексій Юрійович Хлопотов, народився в 1974 році в місті Нижній Тагіл. З 1999 по 2002 рік — працював в оборонній промисловості. Пройшов шлях від інженера до начальника відділу у «Нижньотагільскому інституті випробування металів». Паралельно навчався в 4-х ВНЗ, два з яких закінчив з оцінкою добре та відмінно.

На даний час він є керівником та власником кількох фірм. Займається фотографією, історією та краєзнавством, веде пошукову, дослідницьку, громадську й військово-патріотичну роботу. Є автором ряду статей, працює над монографіями з історії російської бронетанкової техніки. Консультує розробників комп’ютерних тренажерів і навчальних програм, комп’ютерних ігор, розробників моделей і конверсій БТТ.

Активно співпрацює з музеєм бронетанкової техніки ВАТ «НПК «Уралвагонзаводу». Веде персональний блог «Gur Khan attacks!».

А.Ю.Хлопотов нагороджений грамотами та кількома медалями «за військово-патріотичну роботу й великий внесок у справу популяризації вітчизняних збройних сил».

Поделиться публикацией