РОСІЙСЬКИЙ БПЛА «ЛАНЦЕТ» МІСТИТЬ НЕ МЕНШЕ 19 ІНОЗЕМНИХ КОМПОНЕНТІВ – ОПУ

У конструкції російських БпЛА «Ланцет» від ворожої компанії ZALA Aero Group використовується щонайменше 19 іноземних електронних компонентів, у тому числі з держав Заходу. Чимало компонентів з-за кордону і в розвідувальних безпілотниках «Орлан», заявив керівник офісу президента України Андрій Єрмак у Telegram.

За його словами, баражуючий боєприпас «Ланцет» – одна з головних бойових одиниць, які окупанти застосовують на фронті проти українських бронетехніки, систем ППО, радіолокаційних станцій тощо. Активно використовується й інша техніка цього виробника. Зокрема, «Орлан» допомогає аресору виявляти позиції та коригувати вогонь.

«Українські фахівці давно досліджують ці БпЛА, роблять змістовні файли, якими ми ділимось з партнерами. Розвідка робить дослідження російських методів обходу санкцій – це ми також передаємо партнерам. Реагуємо максимально швидко», – зазначив керівник ОП.

Він додав, що Україна вже ввела санкції проти власника та конструктора ZALA Aero Group Олександра Захарова, наразі ведеться робота для застосування аналогічних заходів з боку партнерів та нових українських санкцій. Також наша держава, Європейський Союз, Велика Британія та Австралія наклали обмеження на ТОВ «ЦСТ», основну юридичну особу компанії. «Нам відомо, що БпЛА «Ланцет» містить щонайменше 19 іноземних електронних компонентів, зокрема, західних. Чимало є і в БпЛА «Орлан». Разом з урядами партнерів ми вже працюємо і посилимо роботу щодо виробників компонентів, а також компаній, які їх постачають в обхід санкційних обмежень», – заявив Єрмак. За його словами група «Макфола-Єрмака» скоро має представити документ з конкретними пропозиціями щодо санкцій для унеможливлення поставок Росії мікроелектроніки та іншого обладнання для виробництва дронів, а також хімікатів та інших матеріалів.

Санкційна робота ведеться і в питанні виробництва засобів радіоелектронної боротьби та радіолокаційних станцій РФ, яке теж залежить від іноземних складових, оскільки це важливо для українського контрнаступу. «В усіх ключових останніх санкційних пакетах від наших партнерів були враховані пропозиції групи Макфола-Єрмака по обмеженнях щодо російської зброї, зокрема вони стосуються і БПЛА», – запевнив керівник ОП. Раніше повідомлялося, що низка компаній, залучених до розробки, виробництва та постачання комплектування до БпЛА «Ланцет», досі не під санкціями більшості країн.

Поделиться публикацией