ПУТІН КОНСТАТУВАВ, ЩО ВПЕРШЕ В НОВІТНІЙ ІСТОРІЇ РФ ВОЛОДІЄ НАЙДОСКОНАЛІШОЮ ЗБРОЄЮ

Президент Росії Володимир Путін констатував, що вперше в новітній історії РФ володіє найдосконалішою зброєю, здатним захистити країну від будь-яких зовнішніх посягань.

Про це 21 вересня ц.р. повідомив портал «Новости ВПК».

У День зброяра глава РФ привітав усіх співробітників і ветеранів оборонно-промислового комплексу, які виконують найважливіше завдання — «створюють нові унікальні види зброї, здатні захистити країну від будь-яких зовнішніх зазіхань».

«Протягом десятиліть нам постійно доводилося бути в ролі наздоганяючих, це стосувалося атомного, ядерної зброї, потім дальньої стратегічної авіації, а потім і ракетної міжконтинентальної техніки, тобто того, що фахівці називають засобами доставки», — зазначив Путін.

За його оцінкою, «це завжди ставило країну в дуже складне і навіть небезпечне становище». «По суті, були моменти, коли нам погрожували, а відповідати нам було нічим, і по факту це було явним, небезпечним порушенням стратегічного балансу», — визнав президент.

«Ось зараз, вперше в нашій новітній історії, Росія володіє найсучаснішими видами зброї, які кратно перевершують по силі, мощі, швидкості, точності все що існували й існують сьогодні [озброєння], такого зброю немає ні у кого в світі, в усякому разі, поки немає «, — підкреслив Путін.

«Неоцінима робота для оборони»

Глава держави по відеозв’язку поспілкувався з інженером-конструктором, почесним генеральним конструктором НВО машинобудування 87-річним Гербертом Єфремовим. Путін привітав його і всіх російських зброярів зі святом, назвавши їх роботу «неоціненною для оборони і безпеки Росії».

Президент зауважив, що «дуже багато поколінь, сотні тисяч людей протягом цілого ряду років присвячують себе, свої сили і своє життя виконанню найважливішого завдання». «Ми завжди будемо цінувати їх працю, який можна порівняти без жодного перебільшення з подвигом, бо зброярі, як і військовослужбовці, стоять на варті Вітчизни», — зазначив верховний головнокомандувач.

Окремо він привітав розробників та виробників лазерного комплексу «Пересвет», авіаційної гіперзвукової ракети «Кинджал», морського підводного роботизованого комплексу з ядерним двигуном «Посейдон», крилатої ракети необмеженого дальності «Буревісник», гіперзвукової ракети морського базування «Циркон», інших видів зброї, які надходять або найближчим часом надійдуть на озброєння армії і флоту РФ.

«У цьому ряду система» Авангард «з маневруючому гіперзвуковим блоком, що рухається зі швидкістю в 27 разів перевищує швидкість звуку, яка змінює напрямок по висоті і по горизонталі, займає особливе місце.» Авангард «- це не просто нова система, це новий вид стратегічної зброї «, — переконаний Путін.

Президент порівняв роботу російських зброярів з розробки гіперзвукових ракет «Авангард» з масштабом реалізації ядерного проекту СРСР. Про це він заявив в ході бесіди з Єфремовим.

«Результати вашої роботи важко переоцінити. Ви не просто стояли біля витоків цієї технологічної ідеї, а саме ви і є його автором. В сучасних умовах для нашої країни втілення вашої ідеї без всякого сумніву можна порівняти з реалізацією Радянським Союзом ядерного і ракетного проекту, які здійснили видатні радянські вчені Курчатов і Корольов «, — сказав Путін.

Російський лідер нагадав, що вихід США з Договору щодо протиракетної оборони в 2002 році змусив Росію приступити до розробки гіперзвукового зброї.

«Ми повинні були створити цю зброю у відповідь на розгортання США системи стратегічної ПРО, яка в перспективі була б здатна фактично нейтралізувати, обнулити весь наш ядерний потенціал», — сказав Путін.

Звертаючись до Єфремова, глава держави зазначив, що цього не сталося завдяки йому і його колегам. «Пам’ятаю, як ще в червні 2001 року будучи в Плесецьк здійснював контроль за пуском першого експериментального який планує блоку і цей пуск був успішним», — поділився спогадами президент.

Він додав, що в наступні роки Росія доклала всіх можливих зусиль, щоб досягти з американською стороною домовленостей про припинення робіт по стратегічної ПРО або про її спільної реалізації на ракетонебезпечних напрямках, в тому числі за участю європейських держав. Але всі ці спроби виявилися марними. Саме тому в 2004 році РФ розгорнула масштабну роботу по реалізації гіперзвукового проекту.

«Про що, до речі кажучи, публічно всіх і попередили. Я говорив про це публічно, — підкреслив Путін. — Судячи з усього, нам тоді ніхто не повірив, порахували, що ми не зможемо цього зробити». Проте в грудні 2018 року було проведено завершальний випробування пуск.

«Герберт Олександрович, з грудня 2019 року, ви знаєте, перший полк ракет стратегічного призначення, оснащений системою» Авангард «, поставлений на бойове чергування», — уклав Путін, зазначивши, що це величезна подія для забезпечення безпеки РФ.

 

 

 

 

Поделиться публикацией