ПРОФІЛЬНИЙ ВІЦЕ-ПРЕМ’ЄР РОЗПОВІВ, ЧОМУ УКРАЇНА НЕ ЗАПУСТИЛА НА ОРБІТУ СУПУТНИК «ЛИБІДЬ»

У 2009 році Україна залучила більше 290 мільйонів доларів канадського урядового агентства Export Development Canada на створення першого українського телекомунікаційного супутника «Либідь», який планувалося у 2011 вивести на орбіту. Однак після анексії Криму і початку російської агресії на Донбасі це питання «зависло в повітрі»: готовий супутник знаходиться в Росії і та його просто не віддає.

 

Про це 9 лютого розповів віце-прем’єр-міністр — міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський на Апостроф ТВ.

 

Історія «Либеді» розпочалася з того, що українське підприємство «Укркосмос» найняло головним підрядником робіт канадську компанію MDA, яка замовила виготовлення платформи для супутника російську компанію «Інформаційні супутникові системи» з Красноярську.

 

«Незрозуміло, чому було прийнято таке рішення, хоча спочатку планувалося виготовлення платформи на КБ «Південне». Зрештою, в цьому проекті виникла фінансова дірка у 18 млн доларів і цим питанням займається зараз суд, є декілька кримінальних проваджень, відкритих кілька років тому. Ракета виготовлена не була, запустити її на орбіту з космодрому «Байконур» неможливо, а сам супутник зараз знаходиться в Красноярському краї у стані готовності», — розповів Уруський про провальний проект української космічної галузі.

 

За словами віце-прем’єра, контролювати ситуацію з українським супутником зараз неможливо, а його зберігання коштує додаткових фінансових ресурсів.

 

«Ми повинні вирішити питання з цим супутником, скажімо, продати його третій стороні, щоб компенсувати затрати. Зараз створена робоча група, яка шукає якісь шляхи для виходу з цієї ситуації», — додав Уруський.

 

Як повідомляв «Апостроф», раніше віце-прем’єр-міністр — міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський заявив, що перший український супутник — апарат дистанційного зондування землі «Січ 2-30 (2-1)» — може бути виведений на орбіту вже до кінця 2021 року.

Поделиться публикацией