ПРИЙНЯТТЯ ЗАКОНУ ПРО ПРОТИМІННУ ДІЯЛЬНІСТЬ ДОЗВОЛИТЬ ДОЛУЧИТИ ДО ПРОЦЕСУ БІЛЬШЕ КОМПАНІЙ

Зараз Україна посідає одне із провідних місць нарівні  із Афганістаном та Сирією серед країн світу забруднених мінами. Таку інформацію оприлюднили представники неурядової організації «The Hallo Trust», яка долучилася до розмінування у зоні АТО.

— В Україні досі не прийнято закон про протимінну діяльність, що гальмує певним чином процес очищення звільнених територій Донецької та Луганської області. Бо ми не можемо залучати до цього процесу певні організації, — зазначив у коментарі інформагентству «Оборонно-промисловий кур’єр» начальник координаційної групи з протимінної діяльності Об’єднаного центру цивільно-військового співробітництва штабу АТО майор Володимир Заверуха.

За його словами, мінну рекультивацію звільнених територій Донецької та Луганської областей, згідно із затвердженим МОУ планом, підрозділам ЗСУ, Державної спеціальної служби транспорту та ДСНС допомагають здійснювати неурядові організації — The Halo Trust, FSD, DDG, Демайнінг тім оф Юкрайн.

— Добре, що є три досвідчені міжнародні компанії, які працюють з нами по тій темі. Але, якщо б був закон, то могли б залучити до протимінної боротьби більше партнерів і швидше та якісніше вирішити проблему, — каже співрозмовник агентства.

На запитання «ОПК» чому серед названих партнерів лише одна українська компанія-початківець, фахівець відповідає – справа у грошах. Мовляв, цей напрямок діяльності фінансується не з державного бюджету, а за рахунок іноземних донорів.

— Вітчизняну компанію такого напрямку, в принципі, можна створити. Є чимало фахівців, які мають досвід розмінування – військові сапери, фахівці з ДСНС. Але відсутня законодавча база, й їм ніхто з міжнародних донорів не стане виділяти гроші через відсутність досвіду на світовому ринку розмінування, — пояснює Володимир Заверуха.

Військові не розуміють, чому протимінною діяльністю зараз опікується Міністерство з питань тимчасово окупованих територій. Чому у положенні цивільного відомства є рядок «координує протимінну діяльність»?

Начальник координаційної групи з протимінної діяльності Об’єднаного центру цивільно-військового співробітництва штабу АТО повідомив, що МОУ зверталася у відповідні інстанції, аби переглянути цю функцію цивільного відомства. «Сподіваємося, що найскоріше прийняття закону про протимінну діяльність таки поставить всі крапки над «і», — підсумовує фахівець.

За даними Міністерства оборони, із початку антитерористичної операції виявлено понад 290 тисяч вибухонебезпечних предметів і очищено 25 тисяч гектарів території. А за розрахунками ООН, один рік військового конфлікту веде до десяти років розмінування.

ІА «ОПК»

Поделиться публикацией
-->