ПРЕЗИДЕНТ ЗЕЛЕНСЬКИЙ ПІДПИСАВ УКАЗ ПРО ДЕРЖОБОРОНЗАМОВЛЕННЯ-2020

Президент України Володимир Зеленський підписав Указ «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 лютого 2020 року «Про основні показники державного оборонного замовлення на 2020 рік та 2021, 2022 роки».

Відповідно до указу, серед іншого, передбачено: доопрацювання основних показників державного оборонного замовлення, забезпечення фінансування

пріоритетних проектів, зокрема з розвитку ракетного озброєння, яке здійснювати виключно за рахунок загального фонду державного бюджету України, а також створення цільового Державного фонду розвитку оборонно-промислового комплексу України і створення агентства з розвитку оборонних технологій. Крім того, передбачено створення центрального органу виконавчої влади, відповідального за формування та забезпечення реалізації державної військово-промислової політики та функцій з управління об’єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі.

Указ президента зобов’язує здійснити протягом трьох років повний перехід на сучасні засоби розвідки, зв’язку та управління в межах переозброєння окремих підрозділів (батальйон, дивізіон тощо).

Указ також передбачає внесення до 1 червня 2020 року на розгляд РНБО Стратегії розвитку оборонно-промислового комплексу України, та у двомісячний строк на розгляд Верховної Ради України низки проекту закону України щодо розроблення та виробництва озброєння, військової і спеціальної техніки.

Також передбачається, що внесення змін до Закону України «Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання» будуть спрямовані на спрощення для підприємств ОПК отримання повноважень на право здійснення експорту, імпорту озброєння і військової техніки, удосконалення процедур державного експортного контролю.

Фахівці вже назвали указ президента «проривним та майже революційним».

Поделиться публикацией