МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ НЕ ЗМОГЛО РОЗСТАВИТИ ПРІОРИТЕТИ В ОЗБРОЄННІ І В ПОСИЛЕННІ ОБОРОНОЗДАТНОСТІ – ЕКС-ГЕНДИРЕКТОР ДК «УКРОБОРОНПРОМ»

Міністерство оборони не змогло розставити пріоритети в озброєнні і в посиленні обороноздатності.

Таке переконання висловив екс-генеральний директор ДК «Укроборонпром» (2018-2019 рр.) Павло Букін 27 лютого під час круглого столу «Ключові акценти у розвитку оборонного потенціалу України» в «Укрінформ».

За його словами, на жаль, Міноборони інколи змушене фінансувати щоденні завдання, які не ведуть до розвитку, можливо десь не вистачає  коштів, але якщо казати про стратегічні напрямки, то Україна знаходиться у такому міжнародно-політичному військовому стані, що має знаходити кошти для розвитку тих програм, які дозволяють значно посилити наш оборонний потенціал і зупинити ворога.

П.Букін також заявив, що сталося те, чого усі побоювалися. «Ракетна програма залишилася поза межами прямого державного фінансування. Програма була розміщена в рамках державних гарантій. Державні гарантії – це фінансування за рахунок кредитного ресурсу під державні гарантії».

«Досвід оборонпрому, який був у мене, свідчить про те, що ця програма не дуже підходить під серійне виробництво з довгим циклом, там де є часові ризики, а в нашому випадку ракетна програма – це науково-дослідна і конструкторська робота в даному випадку, і коли вона фінансується за кредитний кошт, навіть під державні гарантії, але з самого початку визначаються строки такого фінансування, і якщо виникають затримки, то процес зупиняється до тих пір, поки між собою три учасники не з’ясують стосунки, а три учасники – це банк, уряд, який гарантував погашення відсотку самого кредиту і виконавець, який прострочив, або виник якийсь непередбачуваний науково-технічний ризик, що неможливо було побачити з самого початку. Такі програми фінансувати за рахунок кредитного ресурсу – це шлях в нікуди, і він зупиниться», — наголосив екс-гендиректор ДК «Укроборонпром».

На його переконання, ракетна програма могла б стати двигуном розвитку не тільки у військовій сфері. П.Букін додав, що наразі урядом оголошено програму великого будівництва, а вона могла стати частиною цієї програми.

За словами екс-керівника держконцерну, ігнорувалася необхідність формування створення в Україні критичних циклів виробництва за напрямками де це потрібно, а саме:

— створення боєприпасної галузі починаючи зі спецхімії;

— створення власних зразків артилерійського озброєння;

— ракетна програма;

«Міністерство оборони сказало, що не відповідає за розвиток ОПК в Україні, а відповідає за вчасне забезпечення армії. Якщо дивиться проста людина на такі фрази, то можливо для неї ситуація виглядає обґрунтовано, але розуміння в експертному середовищі  вказує на те, що Міністерство і уряд мають стати партнерами оборонної галузі. Якщо цього не буде, то промисловість як приватна, так і державна не зможе розставити свої пріоритети і, не зможе спланувати випуск готової продукції, спланувати, в якій кількості це випускати і не зможе спланувати свою економічну перспективу. Це ставлення Міністерства вже вплинуло на становище як державної «оборонки», так і приватної», — запевнив виступаючий.

Підсумовуючи, П. Букін висловив жаль, що зараз виробники не мають розуміння, що потрібно Збройним силам. «Якщо Міністерство оборони і інші замовники не виявлятимуть активності, то процеси не будуть рухатися», — впевнений фахівець.

Поделиться публикацией