ПО КОРАБЛЮ ЧФ РФ ВДАРИЛИ ДРОНАМИ MAGURA V5. ГУР ОФІЦІЙНО ПІДТВЕРДИЛО ЗНИЩЕННЯ «СЄРГЄЯ КОТОВА»

Головне управління розвідки Міноборони України підтвердило знищення російського патрульного корабля «Сєргєй Котов». У ГУР МОУ зазначили, що удар по кораблю – це справа рук спецпідрозділу Group 13. «Місія відбулась у співпраці з Військово-Морськими Силами ЗСУ та за підтримки Міністерства цифрової трансформації України. Внаслідок удару морськими дронами Magura V5 російський корабель проєкту 22160 «Сєргєй Котов» зазнав пошкоджень корми, правого та лівого бортів», – зазначили розвідники.

У ГУР додали, що корабель уразили в територіальних водах України, неподалік від Керченської протоки. Потоплений корабель окупантів коштував  близько 65 мільйонів доларів.

За іншими даними, патрульний корабель «Сергій Котов» був введений до складу російського чорноморського флоту 30 липня 2022 року, вже після початку вторгнення до України, таким чином, це найновіший з кораблів, уражених під час війни. Корабель обійшовся російському бюджету в 100 мільйонів доларів. На його борту могли бути встановлені ракети «Калібр» та інше озброєння.

Це не перша атака на корабель «Сєргєй Котов». Зокрема, Міністерство оборони Росії 1 серпня 2023 року заявило, що вночі начебто відбило спробу українських морських дронів атакувати два російські кораблі в Чорному морі. Тоді за версією росіян, нібито три морські безекіпажні катери ЗСУ спробували атакувати патрульні кораблі «Сєргєй Котов» и «Васілій Биков».

«Сергей Котов» – третій серійний патрульний корабель проєкту 22160. Він був четвертим за рахунком у цій серії. Його названо на на честь військового Радянського Союзу контр-адмірала Сергія Миколайовича Котова. Його було спущено на воду в січні 2021 року, 30 липня 2022 року поповнив склад Чорноморського флоту РФ.

ТАКТИКО-ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ
Швидкість: 30 вузлів
Дальність плавання: 6 тисяч миль на 16 вузлах
Автономність: 60 діб.
Екіпаж: до 80 осіб
РОЗМІРИ
Водотоннажність: 1300 тонн
Довжина: 94 метри
Ширина: 14 метрів
Осаду: 3,4 метри

Станом на грудень 2023 року було побудовано 4 кораблі, а 2 — будуються. Вони призначені:
для несення патрульної служби з охорони територіальних вод
патрулювання економічної зони у відкритих і закритих морях,
припинення контрабандної та піратської діяльності,
пошуку та надання допомоги постраждалим при морських катастрофах
екологічного моніторингу навколишнього середовища,
моніторингу військово-морських баз і водних районів
проведення операцій у дальній морській та океанській зонах.
Корабель проєкту 22160 міг
На кораблі проєкту 22160 існує можливість встановлення модульного контейнерного озброєння та оснащення, зокрема крилатих ракет «Калібр» або Х-35 у складі ракетного комплексу «Калібр-К».
На озброєнні «Сергей Котов» мав 76-мм артилерійську установку АК-176МА, багатоканальний зенітний ракетний комплекс «Штиль-1», зенітний ракетний комплекс ближньої дії 3М-47 «Гнучка», два малогабаритні дистанційно-керовані протидиверсійні гранатометні комплекси ДП-65. Можливе базування вертольота Ка-27ПС.
Кораблі проєкту 22160 беруть участь у війні РФ проти України
Як повідомляють автори Вікіпедії, від самого початку вторгнення Росії в Україну кораблі проєкту 22160 беруть участь у російських бойових діях. Зокрема, під час патрулюванні акваторії Чорного моря, обороні економічних шляхів Росії, охороні військово-морських баз, супроводі транзитних суден і пошуково-рятувальних операціях, у бойових діях. Відомо, що 25-28 лютого 2022 головний корабель серії «Василь Биків» взяв участь у боях за острів Зміїний. У жовтні 2023 року корабель «Павло Державін» зазнав атаки морського дрона в порту Севастополя.

 

Поделиться публикацией