ПОЛЬЩА ПЕРЕДАЛА УКРАЇНІ 8 МІГ-29

Польща вже передала Україні вісім винищувачів МиГ-29 і готує ще шість винищувачів. Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда під час спільної пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським у Варшаві.

Чотири МиГ-29 передали Збройним силам України протягом останніх місяців. Ще чотири МиГ-29 Україна отримала нещодавно, точні дати не повідомляють із міркувань безпеки. «Ми готові, і я говорив про це пану президенту (Володимиру Зеленському – ред.), передати ще шість, які зараз готуються для цього», – розповів Анджей Дуда. Польський президент також повідомив, що країна ще має винищувачі МіГ-29, які модернізовані за стандартами НАТО і зараз залучені до місії НАТО Air Policing. За його словами, ці літаки поки що потрібні польській стороні. Водночас він наголосив, що з надходженням до Польщі нових замовлених раніше літаків, таких як південнокорейські FA-50 та американські F-35, країна може розглянути передачу цих МіГ Україні у майбутньому. Також Дуда відзначив, що для передачі Україні цих МіГ-29, які застосовуються у місії НАТО, потрібна згода союзників. «Після модернізації вони мають обладнання, яке було передано зі США. Там є натівський зв’язок. І у зв’язку з цим мають бути дотримані формальності», – сказав він.

Польща та Словаччина загалом планують передати Україні 33 літаки МіГ-29: з них 20 Київ має отримати від Варшави, 13 – від Братислави. Словаччина вже передала українським Повітряним силам перші винищувачі МіГ-29. Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь повідомляв, що до України прибули чотири літаки.

Поделиться публикацией