ПОЛЬСЬКИЙ БОЙОВИЙ РОБОТ HUNTER ДЕБЮТУЄ НА ПОЛІГОНІ

На польському порталі 11 липня 2023 р була опублікована стаття Якуба Лінк-Ленчовського «HUNteR зі ZMU-03 дебютує на полігоні». У статті розповідається про успішний дебют польського бойового робота HUNteR у експериментальних навчаннях на полігоні у Новій Дембі. Оскільки ця стаття може становити певний інтерес для ЗС України ми публікуємо її також у нас.

Польський озброєний бойовий робот HUNteR (у розвідувальній версії) дебютував у складних полігонних умовах під час польових експериментальних навчань. Вперше протягом тижня бійці мали змогу ознайомитись та оцінити можливості застосування машини без екіпажу, оснащеної дистанційно керованим модулем ZMU-03, у різних тактичних ситуаціях.

Розробка робота HUNTeR компанії PIAP з бойовим модулем ZMU-03 компанії AREX є результатом співпраці між двома польськими компаніями: дослідницькою мережею Łukasiewicz – Промисловим науково-дослідним інститутом автоматизації та вимірювань (PIAP) та Automation and Measurement Devices (Прилади автоматизації та вимірювання) (AREX, компанія WB Group).

Робот HUNTER зарекомендував себе на відмінно. Він мав високу прохідність, перевершуючи у деяких ситуаціях БТР та  супроводжував підрозділи на складній, піщаній місцевості. Робот використовувався для виявлення загроз, вогневої підтримки та встановлення димової завіси..

Усі завдання виконувалися за реальними сценаріями, за активної участі вояків та бойових машин. Досвід навчань може бути використаний для майбутнього впровадження роботизованих наземних платформ у концепцію майбутнього батальйону, розроблену Генштабом ЗС Польщі. Військові зацікавлені у таких машинах.

Навчання – це запрошення ЗС Польщі до діалогу між воєначальниками та постачальниками найсучасніших рішень для армії. Вони також сприяють вдосконаленню ОВТ, щоб воно ще краще відповідало вимогам сучасного поля бою.

Робот HUNteR – це проект польського наземної машини без екіпажу. Робота можна використовувати для спостереження та патрулювання кордонів, військових або міських територій, а також для вогневої підтримки легкої піхоти або прикриття колони механізованих військ. Машина оснащена денними та тепловізійними камерами, а також системою радіозв’язку.

Робот важить понад 4 т та має до 5 м у довжину. Він оснащений гібридним приводом, який включає електрогенератор і тягові електродвигуни. Використана система живлення дозволяє роботу працювати тривалий час, а також безшумно рухатися у електричному режимі.

Pобот HUNteR має швидкість понад 50 км/год. Платформа оснащена шістьма камерами високої роздільної здатності. Крім того, при контролі та виявленні противника оператору можуть допомогти системи огляду, які використовуються у дистанційно керованому модулі ZMU-03.

Колеса діаметром 1 м у поєднанні з системою приводу 4×4 надають роботизованій платформі високу прохідність. Цьому також сприяє блокування диференціала та 2 керовані осі.

Під час навчань робот HUNteR був представлений у тандемі з роботом PIAP IBIS вагою 320 кг. Менший робот можна використовувати для спостереження завдяки телевізійній камері та  тепловізору. Роботи передають один одному радіосигнали, розширюючи радіус дії платформ.

Бойовий модуль ZMU-03 озброєний 12,7-мм кулеметом та димовими гранатометами. Він також може бути оснащений невеликим дроном, таким як X-FRONTER (WB Group).

Полегшений бойовий модуль ZMU-03, крім стрілецького озброєння, має денну і тепловізійну камери, а також лазерний далекомір. Модуль озброєння можна встановити на різні типи колісних машин, але FEX вперше інтегрував його з безпілотною наземною платформою.

Модуль ZMU-03 оснащений системою стабілізації зброї. Завдяки автоматичному виявленню та супроводу вибраних об’єктів модуль може точно спостерігати за цілями та вести влучний вогонь навіть під час руху машини по складній місцевості. Керувати модулем можна з операторської станції на машині або дистанційно за допомогою портативного пульта.

Під час навчань FEX було вперше продемонстровано керування ZMU-03 також за допомогою персональної командно-спостережної системи U-Gate, розробленої WB Group. Бійцям показали, що оператор за допомогою системи доповненої реальності може не лише спостерігати, а й вибирати цілі та вести вогонь із віддаленого модуля озброєння.

Робот HUNteR був представлений у версії, яка дозволяла бійцям контролювати платформу в умовах глушіння радіосигналу. Друга консоль системи управління може бути встановлена ​​безпосередньо на автомобілі. Таке рішення має забезпечити можливість збереження контролю в умовах кризи.

Робот HUNteR з модулем ZMU-03 може стати відповіддю на очікування ЗС щодо озброєних безпілотних платформ. Сама машина може бути запропонована виробником як у дистанційно керованій, так і у напівавтономній конфігураціях. Остання підтримує та розвантажує оператора завдяки використанню систем розпізнавання місцевості на основі встановлених лідарів. Потім HUNteR може слідувати за солдатами або рухатися заданим маршрутом.

Озброєння, надане AREX, може бути з’єднане цифровим зв’язком з іншими системами WB Group. Можливо, у майбутньому прицільна система підтримуватиметься модулем штучного інтелекту EYEQ під час первинного аналізу цілей.

Створення робота HUNteR є великим успіхом польського ОПК.

Поделиться публикацией