ПОЛЬСЬКА АРМІЯ МАЄ СКЛАДАТИ ЩОНАЙМЕНШЕ 250 ТИСЯЧ ВІЙСЬКОВИХ РЕГУЛЯРНИХ ВІЙСЬК ТА 50 ТИСЯЧ СОЛДАТІВ СИЛ ТРО – М. БЛАЩАК

Польська армія має складати щонайменше 250 тисяч військових регулярних військ та 50 тисяч солдатів Сил територіальної оборони, – заявив міністр оборони Маріуш Блащак.

Про це 27 липня ц.р. повідомив портал Ukrainian military pages, посилаючись на польське видання Rzeczpospolita.

«У Війську Польському повинно бути не менше 250 тисяч солдатів оперативних військ і 50 тис. солдатів Сил територіальної оборони. Це мінімум, який гарантує стримування, що в рамках Північноатлантичного альянсу забезпечуватиме незалежність нашої батьківщини, а також підтримуватиме наших сусідів. Ось куди ми йдемо. Польська армія повинна бути все більш численною, тому що тільки так вона відлякає можливого агресора», — йдеться в повідомленні.

Rzeczpospolita відмічає, що у такому разі польська армія буде співставна із французькою (зараз в ній близько 270 000 солдатів). Доповнимо, що Збройні Сили України наразі мають чисельність 255 тисяч, з яких 204 військових (решта цивільні працівники), а з 2022 року нормативна чисельність ЗСУ зросте до 261 тисячі, з яких 215 тисяч військовослужбовців.

Водночас видання зазначає про відсутність юридичних підстав для такого збільшення армії. Зазначається, що у Плані розвитку кадрової політики Польських збройних сил на 2017-2026 роки чисельність Збройних сил встановлена на рівні 120 000 чоловік, з них 100 тис. професійних солдатів і 20 тис. солдатів Національного резерву. Але цей документ не має нічого спільного з реальністю, тому що Національні резервні сили поступово скорочуються і будуть ліквідовані до 1 січня 2023 року (зараз таких солдатів всього 500), водночас поступово розбудовуються Сили територіальні сили оборони (наразі близько 30 тисяч).

За даними Верховної контрольної палати, в 2020 році середня чисельність професійних солдатів становила 106 796 осіб, що становить 95,8% ліміту виділеного Міністерством національної оборони, який становив 111 500. Роком раніше середня чисельність становила 105 000, що показує мінімальний приріст чисельності військовослужбовців.

Відмічається, що минулий рік був несприятливим для армії через пандемію.

Отже, якщо нинішні темпи набору солдатів збережуться, чисельність визначена Блащаком, може бути досягнута приблизно за три десятиліття. Це також має привести як мінімум до подвоєння військового бюджету. Минулого року він склав 52 млрд злотих.

У 2019 році міністр національної оборони Маріуш Блащак заявляв, що Польська армія повинна нараховувати не менше 200 тисяч солдатів (на той час вона нараховувала близько 100 тисяч військових).

Поделиться публикацией