ГОЛОВНОКОМАНДУВАЧЕМ ЗСУ ПРИЗНАЧЕНО ГЕНЕРАЛА ЗАЛУЖНОГО. ЦИКЛ КАДРОВИХ ЗМІН ЗАВЕРШИТЬСЯ У ЧЕТВЕР

«Президент вдячний Руслану Хомчаку за службу. Але на його місце призначено Валерія Залужного, командувача Оперативного командування «Північ». Руслан Хомчак відповідно переходить на посаду першого заступника секретаря РНБО. На цій посаді він замінить генерал-полковника Михайло Коваля», — зазначив 27 липня прес-секретар президента України Сергій Никифоров.

Три причини ротації.

Перша. Коли Володимир Зеленський каже, що хоче хоче бачити синергію між Міністерством оборони та ЗСУ, якої немає, йдеться передусім про напружені відносини між генералами Русланом Хомчаком та Андрієм Тараном. Відносини між головнокомандувачем ЗСУ та очільником Міністерства оборони справді можуть відображувати різні погляди, передусім на розвиток війська. Головне – як це відбувається, і як це сприймається у суспільстві. То ж, складність відносин двох генералів стала відчутною та очевидною для широких кіл, навіть далеких від армії.

Але не тільки ця причина стала основою кадрових змін. Як відомо, експертні кола у галузі безпеки вважають генерала Руслана Хомчака, попри його досвід як бойового генерала та професійність, занадто консервативним. Це означає, що армія розвивається екстенсивним шляхом, зокрема, й у липні ц.р. відбулося ухвалення закону щодо невеличкого збільшення чисельності ЗСУ. Втім прихід нових технологій та створення сучасної армії, орієнтованої на високотехнологічне переоснащення й набуття бойовими одиницями більшого рівню автономності фактично не відбувалося.

Тут і третя причина – сам Верховний Головнокомандувач. Зеленський не може не усвідомлювати, що за мільярд доларів щорічно неможливо забезпечити належне переозброєння ЗСУ. Додаткових важелів не створено, попри його указ 59/20, підписаний ще у лютому 2020 року. Тобто, президент Зеленський бачить, що поки не може добитися реалізації власних рішень у сфері безпеки і оборони. Звідси й намагання масштабними кадровими ротаціями розпочати новий етап – з чистого аркуша.

Інсайдерська інформація ІА «ОПК» — кадрова перебудова у секторі завершиться у четвер. Ну, у найповільнішій версії – у п’ятницю.

То ж, чекатимемо на остаточне оформлення президентом управлінської моделі сектору безпеки і оборони.

Поделиться публикацией