ПЛАНИ ЗАКУПІВЛІ ОВТ В РАМКАХ ДОЗ ПОВИННІ МІСТИТИ КІЛЬКІСНІ ПОКАЗНИКИ — ЦДАКР

В Центрі досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) переконані у необхідності посилення демократичного цивільного контролю за виконанням державного оборонного замовлення (ДОЗ) або за планами оборонних закупівель (після введення в дію Закону України про оборонні закупівлі). Зокрема, в ЦДАКР зазначають, що це вимагає зміни парадигми  документів оборонного планування, зокрема, формату Планів закупівель річних та трирічних.

В аналітичному центрі пояснили, що йдеться про реалізацію на практиці переходу від слів планування «замовлень» до планування «закупівель». У цьому випадку плани повинні містити кількісні показники закупівель товарів та послуг у кожному плановому періоді за конкретними зразками озброєнь та військової техніки (ОВТ). Тоді ситуація, коли лише укладання контракту у рамках ДОЗ у грудні місяці, не зможе розглядатися, як» виконання» ДОЗ.

Це, на переконання експертів ЦДАКР, примусить державних замовників, уряд, профільний комітет ВРУ та РНБОУ більш відповідально ставитись до питань забезпечення оборони держави і створить більші можливості для демократичного контролю, у тому числі з боку громадськості, що, до речі, передбачено законом про нацбезпеку України. Крім того, при такому підході у кінці планового періоду буде ясно, чи виконані означені плани промисловістю.

Поделиться публикацией