ПЕРЕТИНАННЯ КОРАБЛЯМИ РФ МОРСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ УКРАЇНИ МОЖЕ СТАТИ ФАКТОМ ВТОРГНЕННЯ — ЕКСПЕРТ

Індикатори  кризи на морі повзуть вверх — 18 травня цього року у зв’язку із заходами бойової підготовки Росія оголосила небезпечним район в Азовському морі, який вторгається у територіальне море України — невід’ємну частину території України, право на яку закріплено статтями 2, 3 Конвенції ООН з морського права та визначено Розпорядженням Президента України від 1989 року №515.

Таку заяву 21 травня зробив у газеті «День» військовий експерт адмірал Iгор Кабаненко.

«Тобто, закритий Росією морський район заходить на територію України. По суті, це гібридний намір військового вторгнення, який насамперед потребує реагування у політико-дипломатичній площині. На жаль, на сайті МЗС України за три доби про це ані слова…» — зазначив фахівець.

Він вважає, що другим аспектом є практична реалізація цього наміру, яка залежить від низки військово-політичних, фізико-географічних та інших умов.

А саме, Росія може розпочати заходи бойової підготовки у визначеному районі, в тому числі бойові стрільби з маневруванням біля територіального моря України, тобто вести провокаційні дії. «Нічого не заважає їй це здійснити. Це проблемна річ, але є інша, більш серйозна. Це перетинання військовими кораблями морського державного кордону України. Воно стане фактом вторгнення, навіть під виглядом так званого «мирного проходу» (відома військово-морська тактика минулих часів). Це принципова річ, бо не буває мирним прохід, яким «порушується мир, добрий порядок чи безпека прибережної держави» (стаття 19 Конвенції ООН з морського права). Чи рахуються з цим в Москві? Звісно, як і обраховують можливі наслідки від дій або бездіяльності української сторони. При усій різноманітності кожен з можливих сценаріїв має принаймні одну спільну стратегічну рису щодо кризового реагування — це буде моментом істини щодо спроможності адекватної реакції з боку України для нейтралізації найгірших сценаріїв із морського напрямку…», — зазначив І.Кабаненко.

Адмірал переконаний, що «станом на сьогодні у реагуванні на зазначену активність в Азовському морі покладатися можна лише на Державну прикордонну службу, в якій там є катерні сили, спроможні вести патрулювання кромки територіального моря в районі навчань РФ і виконувати інші заходи антикризового реагування. Водночас слід нагадати, що в Одесі біля причалу впевнено стоять шість катерів «Гюрза-М», які стали би в пригоді там, де гаряче. Допомогли би американські «Айленди», але вони досі не отримані через повільність української сторони…»

Поделиться публикацией