О. РЕЗНІКОВ ЗАЯВИВ ПРО НЕОБХІДНІСТЬ ЗБІЛЬШЕННЯ В УКРАЇНІ ВИТРАТ НА ОЗБРОЄННЯ

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив про необхідність збільшення в Україні витрат на озброєння в 10 разів — зараз цей сектор отримує лише 15-20% від необхідного обсягу.

Про це 8 грудня ц.р. повідомив портал DT,UA, посилаючись на його інтерв’ю виданню «Армія.Інфо».

«Ідеться про хронічну проблему: понад 70% бюджету — це видатки утримання, «проїдання». Переозброєння, бойова підготовка й розвиток фінансуються лише на 15-20% від потреби. Умовно, зараз ми отримали на озброєння 28 млрд грн, разом із держгарантіями нехай буде 40 млрд. Але якщо скласти видатки на озброєння з уже затверджених, узгоджених і перспективних програм, то потрібно 230-250 млрд грн щороку«, — розповів Резніков.

За словами міністра, зараз Україні потрібно сучасні протиповітряна оборона, протиракетна оборона, флот, берегова оборона, бойова авіація і ракетна програма. Також не варто забувати про інвестиції в передові розробки, безпілотні технології, автоматизовану систему управління та робототехніку.

«А зараз у нас понад 40 тис. — у черзі на квартири, і дві третини людей не йдуть на другий контракт. Плюс сотні недобудов, зокрема арсенали, які «підвішені» в судах. Десятки напрямів із різними «пожежами». Це той спадок, який іде корінням іще в радянські часи і з яким треба працювати, — пояснив міністр. — Якщо взяти соціальні питання — необхідно суттєво підвищувати грошове забезпечення. Для розуміння. Якщо підвищити на 30% — потрібно 18 млрд грн на рік. На жаль, нині таких коштів немає. І моє завдання — шукати ці ресурси».

Міністр також нагадав, що перед затвердженням оборонного бюджету на 2022 рік представники Міноборони змогли домовитися про збільшення фінансування на 2,5 млрд. Внаслідок цього буде організовано стабільні виплати грошового постачання, «бойових», соціальні виплати нашим воїнам і так далі.

«Саме тому одне з найголовніших завдань на рік — розпочати структурні зміни оборонного бюджету, щоб уже у 2023 році їх було закріплено в законі. Йдеться про збільшення частки видатків розвитку при збереженні курсу на підвищення соціальних стандартів», — зазначив міністр.

Поделиться публикацией