ОДНІЄЮ З ПРИЧИН КОРУПЦІЇ В СИСТЕМІ ЗАКУПІВЛІ УКРАЇНИ ОВТ Є ТАЄМНІСТЬ — АМЕРИКАНСЬКО-УКРАЇНСЬКА ДІЛОВА РАДА

Одночасно з проблемами нереформованої системи закупівлі Україна потерпає від масштабної корупції, однією з головних причин якої є надмірне засекречення будь-якої інформації про забезпечення Збройних Сил України. Про це від імені Американо-Української Ділової Ради (U.S.-Ukraine Business Council/USUBC) у листі президенту України Петру Порошенку (з копіями прем’єр-міністру України В.Гройсману, голові Верховної Ради України А.Парубію та директору Офісу зв’язку НАТО в Україні А. Віннікову) написав президент Ради Морган Вільямс. Він додав, що у більшості розвинутих країн інформація про закупівлю звичайних (конвенційних) озброєнь є загальнодоступною.

 

На переконання Моргана Вільямса, на цей час склався вражаючий дисбаланс у розвитку вітчизняного оборонно-промислового комплексу (далі – ОПК), пов’язаний із тим, що всередині комплексу діють непрозорі та занадто утаємничені процедури. «Найбільш негативними наслідками цього є непривабливість українського ринку для іноземних компаній», — додав фахівець.

 

 

Президент Американо-Української Ділової Ради переконаний, що ситуація з агресією Російської Федерації проти України та окупацією українських територій вимагає суттєвого удосконалення системи постачання та переозброєння Збройних Сил України. Передусім це стосується регулювання системи закупівлі озброєння та військової техніки (далі — ОВТ) в межах державного оборонного замовлення. Він також висловив впевненість, що «на четвертий рік війни система закупівлі ОВТ має бути удосконалена на законодавчому рівні шляхом надання прав державним замовникам на здійснення повного циклу закупівлі ОВТ за імпортом, без залучення спеціальних експортерів».

Серед рекомендацій фахівця для уряд — необхідність спрощення і стандартизації процедури отримання доступу до конфіденційної інформації. «Це ключ до забезпечення того, щоб секретність не використовувалась для прикриття корупції, неефективності або помилок» — пише у листі главі Української держави Морган Вільямс.

 

При цьому він додає, що здійснення таких законодавчих змін обумовлено керівними плановими документами у сфері безпеки та оборони, в першу чергу Стратегічним Оборонним Бюлетенем (пункт 2.5.1.); відповідальними за розроблення законодавчих зміни визначено Міноборони та Мінекономрозвитку із терміном виконання до кінця 2017 року.

 

 

Довідка.

Американсько-Українська Ділова Рада є приватною неприбутковою професійною бізнес-асоціацією, яка представляє інтереси американських компаній, що працюють в Україні, та українських компаній, які мають тісні ділові стосунки з бізнесом США. Наша організація  сприяє розвитку двосторонніх торговельно-економічних зв’язків через регулярну взаємодію між бізнес-лідерами та політичними елітами  США та України. Серед майже 200 членів нашої організації є всесвітньо відомі  транснаціональні корпорації, великі американські та українські компанії, a також юридичні фірми, зацікавлені у розвитку міцних бізнесових стосунків між США та Україною.

 

Поделиться публикацией