ОБОРОННІ ТЕХНОЛОГІЇ ПОВИННІ РОЗВИВАТИСЯ НА ДВОХ РІВНЯХ – ЕКСПЕРТ

Оборонні технології повинні розвиватися на двох рівнях — стратегічні системи на рівні великих холдингів і оборонні системи на рівні дослідно-конструкторських розробок.

Про це 14 вересня ц.р. сказав директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак на круглому столі в Укрінформі на тему: «Тактичні оборонні системи, які невідкладно потрібні армії».

«Оборонні технології повинні розвиватися на двох рівнях — стратегічні системи, це ракетні технології, зенітно-ракетні комплекси, великі кораблі, розвідувальні космічні апарати — все, що може витягнути державу в цілому. Другий рівень — це ті оборонні системи, які можуть масово застосовуватися, в тому числі для так званих москітних стратегій — це безпілотні авіаційні комплекси тактичного рівня, наземні роботи, які можуть зменшити кількість загиблих військових і потенціал противника, збільшити нашу автономність і навантаження на техніку, а не на людей «, — зазначив В.Бадрак.

Він також розповів, які саме відомства повинні займатися розвитком оборонних технологій на двох рівнях. Так, розробляти стратегічні системи, на його думку, повинні великі підприємства на базі Укроборонпрому.

«Перший рівень — це підприємства і холдинги, які будуть побудовані на базі Укроборонпрому, це та техніка, яка не є капіталомісткої, це те, що підприємства можуть розробляти самостійно, пропонувати оборонному відомству, іншим замовникам і просувати це. Як правило, це та техніка , яка не виходить за межі компетенції підприємства. Якщо це умовно радарний підприємство, то мова йде перш за все про радарної техніки «, — пояснив експерт.

Оборонні системи, покликані зменшити власні бойові втрати і одночасно потенціал противника, на думку В. Бадрака, повинні перебувати в компетенції дослідно-конструкторських робіт за замовленням Міноборони.

«Другий рівень — це те, що може замовити Міноборони в рамках відкриття дослідно-конструкторських робіт. Але 1 млрд доларів в бюджеті на переозброєння — це ніщо, це те, що не дає розвинути оборонні технології в широкому сенсі», — вважає В. Бадрак.

Також, на його думку, є третій рівень відповідальності, який повинен замикатися на Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості і його головне підрозділ — Агентство оборонних технологій.

Поделиться публикацией